Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Petr Hladík

Petr Hladík

ministr životního prostředí

Petr Hladík se narodil v Osové Bítýšce na Vysočině. Vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně, obor Service Science, Management and Engineering a získal titul magistra.

V profesním životě působil v oblasti řízení projektů, konzultací v IT a službách, konkrétně se věnoval projektům na řízení bezpečnosti a kvality. Pracovní zkušenosti má také z Portugalska, kde půl roku pracoval ve společnosti, která vyvíjí systémy pro řízení veřejné dopravy.

V roce 2010 vstoupil do KDU-ČSL, a to po prohraných volbách do Poslanecké sněmovny, aby pomohl KDU-ČSL se do Poslanecké sněmovny vrátit. Aktivně se zapojil do komunální politiky v městské části. V roce 2012 založil novou mládežnickou organizaci KDU-ČSL Mladé lidovce, která má v současnosti necelých 450 členů. V roce 2014 se stal zastupitelem města Brna. V roce 2015 se stal místostarostou městské části Brno-sever, na tuto pozici rezignoval v roce 2016, když se stal 1. náměstkem primátora města Brna. V roce 2018 svou funkci obhájil a v roce 2019 se stal místopředsedou KDU-ČSL a zároveň předsedou odborné komise KDU-ČSL pro oblast životního prostředí.

Problematice životního prostředí se věnuje přes deset let, blízko má také k zemědělství. Pochází ze sedlácké rodiny a jeho bratr dodnes hospodaří na rodinných pozemcích. Za problematiku životního prostředí zodpovídal i jako první náměstek primátorky města Brna. V Brně se mu podařilo zavést dotační titul na tvorbu zelených střech nebo zachytávání dešťové vody, a to jak pro občany, tak i pro firmy. Za jeho působnosti se také podařilo přijmout a plnit akční plán pro uhlíkově neutrální Brno. Díky tomu město začalo podnikat kroky k energetické nezávislosti už před energetickou krizí. Konkrétně to znamená osazení stovek střech fotovoltaickými panely, vybudování nejmodernější automatizované dotřiďovací linky, výstavbu třetího kotle na energetické využití odpadu či zavedení systematického sběru bioodpadu a plán na výstavbu bioplynové stanice. Díky těmto i dalším projektům podporujícím zeleň ve městě obdrželo město Brno ocenění E.ON Energy Globe nebo například titul Smart City.

Spolu s bývalou ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou připravoval program koalice SPOLU za životní prostředí a programové prohlášení vlády v této oblasti.

Osobní údaje

Mgr. Petr Hladík, narozen 28. září 1984

vytisknout   e-mailem   Facebook   twitter