Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 8. 2011 10:54

Česko si získalo respekt

Premiér Petr NečasSvětem se opět začínají šířit obavy z další recese. Státy zasažené krizí se přitom sotva vzpamatovaly z té minulé. Vydat v současné turbulentní době odpovědnou předpověď vývoje pro další měsíce a roky je obtížnější než kdykoliv předtím. Proměnných je příliš mnoho - vývoj dluhové krize v eurozóně, zpomalující německá ekonomická lokomotiva, nejasná situace v USA, vývoj cen komodit a samozřejmě reakce občanů. Jaká je v této souvislosti situace České republiky?

Jedním z významných kritérií ovlivňujících chování finančních trhů, ať se to komu líbí, či nikoli, je hodnocení ekonomik ratingovými agenturami. Jestliže v poslední době řadě zemí nejen v Evropské unii rating klesá, projevuje se to okamžitě negativní reakcí finančních trhů, zvýšenou nedůvěrou investorů a prodražováním dluhové služby. To vše může vést až k závažným ekonomickým problémům v některých zemích. Podceňovat tedy tento vývoj nelze, dnes už ovlivňuje stav a budoucnost celé eurozóny.

Proto považuji za velmi významnou zprávu, že ratingová agentura Standard&Poor’s zvýšila rating České republiky o dva stupně v době, kdy se v Evropě naopak řada vyspělých zemí obává poklesu a činí všechny možné kroky proti tomu, aby k němu došlo.

To potvrzuje, že naše země v poslední době získala mezinárodní respekt a je důvěryhodná. Rozpočtová odpovědnost vlád v posledních několika letech, zahájená nastartováním reforem v roce 2007, nese své ovoce. Ukazuje se, že praktické výsledky jsou v odborných kruzích hodnoceny podstatně pozitivněji, než by se někdy mohlo zdát z domácích médií.

Podmínkou je pokračování reforem a stabilita Toto hodnocení navazuje na nedávná vyjádření ratingových agentur Fitch a Moody’s, která v naší ekonomice očekávají stabilní a pozitivní vývoj. Co se týká zadlužení a boje s ním, dosahuje česká vláda podle agentury Moody’s v porovnání s jinými vládami se stejným ratingem lepších výsledků. Agentura Fitch zase pozitivně hodnotila zlepšování státních financí a výrazný pokrok v penzijní reformě, zejména postupné zvyšování důchodového věku v souladu s demografickým vývojem. To však zdaleka neznamená, že je vyhráno.

Je nutné si uvědomit, že všechna tato hodnocení jsou podmíněna pokračováním ve strukturálních reformách a snižováním zadlužování. Že jsou podmíněna politickou stabilitou, neboť nestabilita znamená vážné ohrožení těchto snah. V takovém případě by se hodnocení mohla rychle změnit v opačný trend, jak pociťují jiné i mnohem vyspělejší země.

Reálným důsledkem naší rozpočtové politiky je už nyní zlevňování správy našeho dluhu. Zatímco úroky z desetiletých řeckých dluhopisů překonávají 18 procent, výnosy českých dluhopisů zamířily po zvýšení ratingu na historicky nejnižších 3,2 procenta. Jsme tak ve skupině států, kde globální zvýšení nejistoty znamená zájem investorů o jejich dluhopisy. Patří sem mimo jiné Německo nebo Spojené státy. To je dobrou zprávou nejenom pro vládu, ale i pro běžné občany. Zlevňování správy státního dluhu šetří peněženky daňových poplatníků, a navíc nejsme nuceni do drastických opatření. Jenom pro ilustraci, loni rozpočet počítal s výdaji na správu dluhu přes 76 miliard korun, ale díky lepšímu úrokovému vývoji jsme nakonec vyplatili necelých 49 miliard korun. Uspořili jsme tedy téměř 28 miliard korun. Dluhové brzdy Dodržení výše letošního schváleného schodku státního rozpočtu je v současnosti podmínkou pozitivního výhledu, stejně jako pokračování v postupném snižování těchto schodků směrem k vyrovnaným veřejným rozpočtům. Tento trend dnes ostatně razí řada evropských zemí, naposledy Německo a Francie, což Česká republika výrazně podporuje. Proto chceme prosadit mimo jiné tzv. „finanční ústavu“, která znamená účinnou brzdu nezodpovědné rozpočtové politiky.

Nechceme stát po boku zemí typu Řecka nebo Portugalska, které v současné době platí na úrocích čím dál více. Jejich rozpočty pak trpí nejen zhoršující se ekonomickou situací, která snižuje výběr daní a zvyšuje výdaje, ale také právě vyššími náklady na správu jejich dluhu. Vláda pod mým vedením nic takového nedopustí.

Nemůžeme si zároveň dovolit nezodpovědný a populistický přístup sociální demokracie, která usiluje o předčasné volby. Zároveň de facto deklaruje, že zásadněji šetřit nehodlá a reformy chce zastavit. Některé kosmetické úpravy jejího programu a odstranění největších křiklavostí typu třináctého důchodu nebo zvyšování sociálních dávek na tom nic nemění.

Poslední zvýšení ratingu ČR na nejvyšší úroveň od roku 1989 je dokladem toho, že mezinárodní prostředí naší zemi a její vládě důvěřuje.

Komentář premiéra byl zveřejněn v Lidových novinách dne 26. srpna 2011.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy