Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 1. 2012 17:29

Premiér k mezinárodní smlouvě o posílené hospodářské unii

Předseda vlády Petr Nečas po středečním jednání vlády okomentoval návrh mezinárodní smlouvy o posílené hospodářské unii.

"Co se týče dohody o hospodářské unii, nebo tzv. fiscal compact, my jsme se dnes nezabývali detailně těmi částmi, které se týkají obsahu této smlouvy z toho prostého důvodu, že skutečně definitivní znění tohoto návrhu dohody bude známo až po skončení jednání Evropské rady 30. ledna letošního roku a teprve pak bude možné se vyjádřit k obsahu.

Nicméně, dnes jsme vedli velice užitečnou diskusi o podmínkách přistoupení k této smlouvě. Včetně debaty o způsobu ratifikace. Musím říci, že ta debata byla nejednoznačná, na druhou stranu nakonec vláda jako ústavní orgán rozhoduje ve sboru svým hlasováním a je také evidentní, že takto vláda postupovat musí. Musí se nakonec dopracovat k jistému rozhodnutí. My jsme velmi debatovali to, nakolik se jedná o přenášení kompetencí touto dohodou. Musím říci, že pokud například projednávání rozpočtových a hospodářských programů jednotlivých zemí Evropskou komisí či radou nebo dalšími orgány Rady EU, není považováno za přenos kompetencí, tak musím říci, že to není většinový názor vlády. Například větší pravomoci ESD ohledně rozpočtových pravidel, ustanovení dosavadního článku 7 Smlouvy, tedy možnost zavázat členské země k určitému hlasování v rozporu s jejich původním stanoviskem a podobně.

Vláda se nakonec rozhodla přijmout rámcovou pozici, kde je povinností členů vlády upozorňovat, že pokud by došlo k přesunu kompetencí na unijní orgány, je vláda svým vládním programovým prohlášením vázána řešit tento problém referendem. Zdůrazňuji, že to neznamená nutně v případě, že by se ČR připojila k této dohodě, referendum o této dohodě. Osobně spíše preferuji hlasování, které by se v případě, že se připojíme k této dohodě, týkalo celého komplexu dohod, ke kterým my budeme muset přistoupit v souvislosti se vstupem do Eurozóny, například mezivládní dohody na základě které je vytvořen mechanismus ESM, který má na starosti vlastně finanční pomoc členským zemím eurozóny, dohody na základě které již byl vytvořen mechanismus EFSF a některých dalších, které do té doby vzniknou.

Jak jsme již řekl, definitivně budeme moci zaujmout stanovisko opravdu až poté, co bude známo konkrétní znění této dohody, kde ten materiál se pořád ještě mění. Pravděpodobně se změní po jednání ministrů financí příští týden a nelez vyloučit, že se bude měnit ještě na jednání Evropské rady 30. ledna letošního roku. To co je také důležité je, že z hlediska analýzy naší Ústavy plyne, že proto, aby vláda mohla podobný dokument případně vyjednat, případně podepsat, tak to vyžaduje podle naší Ústavy zmocnění prezidentem republiky. Čili je tu nutný konkrétní akt prezidenta republiky, kterým zmocňuje konkrétního člena vlády k dojednání a podpisu podobné smlouvy, který je kontrasignován premiérem."

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X