Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 3. 2013 17:35

Premiér na V4: Cílem je sdílení obranných kapacit

Český předseda vlády Petr Nečas se dnes ve Varšavě na jednání Visegrádské skupiny setkal se svými protějšky z Polska, Maďarska a Slovenska. Jednání se zúčastnila i německá kancléřka a francouzský prezident.

Předseda vlády Petr Nečas se ve Varšavě na jednání Visegrádské skupiny setkal se svými protějšky z Polska, Maďarska a Slovenska, 6. března 2013

Premiér po jednán na tiskové konferenci uvedl: "V obranné spolupráci jsme vedení tím, že dodržujeme fiskální disciplínu a samozřejmě, snížili jsme prakticky ve všech zemích výdaje na obranu například v porovnání s obdobím před deseti lety. To znamená větší mezinárodní spolupráci, větší sdílení obranných kapacit a větší koordinaci našeho obranného úsilí s tím, že naším společným cílem je, aby nedocházelo k paralelnímu vytváření například velitelských kapacit mezi Evropskou unií na straně jedné a Severoatlantickou aliancí na straně druhé.

Já si také velmi vážím shody všech čtyř premiérů z Visegrádské čtyřky, kteří budou apelovat na evropské poslance, zvolené ve všech čtyřech členských zemích V4, aby podpořili víceletý finanční rámec. Máme jistou výhodu, že z těchto čtyř premiérů patříme do tří evropských rodin, do třech evropských frakcí v rámci Evropského parlamentu, čili ten náš dosah tady na naše europoslance může být širší a já pevně věřím, že tato těžce dosažená kompromisní dohoda bude nakonec podpořena i Evropským parlamentem."

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy