Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2016 11:36

Premiér Sobotka: Vláda zlepšuje podmínky řidičů ve veřejné linkové dopravě

Jsem rád, že jsme ve vládě našli shodu a schválili jsme návrh ministryně práce a sociálních věcí Marksové na spravedlivější odměňování řidičů ve veřejné linkové autobusové dopravě od ledna 2017. Vláda tím podpořila dobré fungování veřejné dopravy v krajích a zajistila dopravní obslužnost pro občany.

Vláda dnes rozhodla, že od začátku příštího roku se zvýší odměna řidičů, kteří čekají mezi jednotlivými spoji, a to nejméně na 90 % hodinové sazby nejnižší úrovně zaručené mzdy stanovené pro 5. skupinu prací.

Právě do 5. skupiny prací budou řidiči autobusů vzhledem k náročnosti jejich povolání přeřazeni. Díky tomu i dalšímu navyšování minimální mzdy naší vládou se minimální mzda řidičů od ledna zvedne o 26,50 korun na 98,10 korun za hodinu. Minimální garantovaný příjem řidiče autobusu při 60 hodinách čekání a rozvržené pracovní době v rozsahu 168 hodin se tak zvýší o přibližně 7 800 Kč měsíčně.

Jsem rád, že jsme našli a přijali konkrétní řešení, které zajistí důstojnější platové podmínky pro řidiče autobusů a současně zajistí dobré fungování veřejných služeb v krajích.

Dnes schválené řešení podpořili i sociální partneři v Radě hospodářské a sociální dohody České republiky.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie