Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 6. 2017 12:15

Bohuslav Sobotka: Chceme, aby naše policie byla i do budoucna akceschopná, moderní a připravená čelit novým hrozbám

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes vládě předložil koncepci rozvoje Policie ČR do roku 2020. Je to velice ambiciózní projekt rozvoje policie a naše vláda ho jednoznačně podpořila. Odráží nejnovější trendy ve výcviku i vybavení, reflektuje vývoj trestné činnosti, nové hrozby vnitřní bezpečnosti, personální nároky k zajištění dostupnosti služeb policie atd.

Policie si v posledních letech připsala řadu úspěchů. Statistické údaje říkají, že kriminalita v České republice klesá, zvyšuje se podíl objasněných trestných činů, na rozdíl od okolních států nemáme problém s nelegální migrací. Česká republika se celosvětově drží na absolutní špici nejbezpečnějších států.

Naše vláda se k tomu snaží vytvořit maximální podmínky. Od 1. července jsme rozhodli navýšit tarifní platy příslušníků bezpečnostních sborů o deset procent, v legislativním procesu úspěšně obhajujeme novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, která by měla mj. značně usnadnit nábor nových policistů a zatraktivnit tuto profesi na trhu práce, provedli jsme úspěšnou reformu elitních útvarů.

Ale tak jako se neustále vyvíjí bezpečnostní situace, zločinci se sofistikují, objevují se nové druhy kriminality, nové hrozby za použití moderní techniky, musí se stejně rychle, ne-li rychleji vyvíjet i represivní složky. Schválená koncepce, která se v podstatných kapitolách věnuje např. novým trendům ve výcviku, podpoře vědy, výzkumu a inovací, identifikací a řešení nových hrozeb, jako jsou třeba ochrana jaderných elektráren či kybernetická kriminalita, boji proti terorismu či neméně důležité prevenci kriminality, je důkazem, že si naše vláda uvědomuje nutnost dalšího rozvoje Policie ČR. Nová vláda, která vzejde z podzimních voleb, bude mít v tomto směru k ruce hodnotný manuál, na němž může stavět.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie