Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 5. 2015 13:05

Česká vláda nesouhlasí se zavedením povinných kvót v reakci na migrační krizi

Před současnou migrační krizí nemůžeme zavírat oči. Česká republika se nechce vzdávat odpovědnosti, jsme solidárním státem. Česká vláda je připravena vynaložit veškeré úsilí k ochraně života uprchlíků. Rozhodli jsme o umístění a péči pro nemocné syrské děti, poskytneme vzdělání syrským studentům a hodláme zintenzivnit naši pomoc uprchlíkům ve třetích zemích.

Balíček konkrétních návrhů a opatření, který dnes zveřejnila Evropská komise a který mimo jiné počítá s povinným přerozdělováním uprchlíků, nebere v potaz závěry dubnové Evropské rady. Zkušenosti z minulých let ukazují, že státy střední a východní Evropy včetně České republiky nejsou místem, se kterým by uprchlíci z Afriky a Blízkého východu chtěli spojit svoji budoucnost. Naopak pro uprchlíky z postsovětského prostoru jsme cílovou zemí. Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků bez ohledu na jejich vůli není dlouhodobě udržitelným řešením současné migrační krize.

Kvóty mohou naopak povzbudit nelegální migraci do Evropské unie v situaci, kdy Evropa není schopna vracet nelegální migranty do zemí původu. Nadále proto trvá pozice české vlády, která nesouhlasí se zavedením povinných kvót a podle toho budeme vystupovat i při společných jednáních s evropskými partnery.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie