Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 5. 2016 21:12

Komentář předsedy vlády B. Sobotky k účasti ministra Hermana na sudetoněmeckém dni

O cestě ministra kultury Daniela Hermana do Norimberku a jeho účasti na letošním sudetoněmeckém dni jsem byl panem ministrem předem informován.

Odkaz německojazyčného obyvatelstva je součástí historického dědictví naší země. Účast ministra kultury na akci, která je setkáním lidí, hlasících se ke svým českým a moravským kořenům, připomínkou jejich kultury a zvyků, ale také již dlouholetým místem pravidelného setkávání Čechů a Němců, mi proto přijde jako přirozená věc.

Je také zcela v kontextu dnešních velmi dobrých česko-německých a také česko-bavorských vztahů. Přestože ne se vším, co zaznělo v minulosti na sudetoněmeckých dnech můžeme souhlasit, v posledních letech tam stále silněji slyšíme hlasy, které jsou v duchu Česko-německé deklarace z r. 1997 a jsou výrazně orientované na společnou evropskou budoucnost.

Zaznamenali jsme také pozitivní rozhodnutí Sudetoněmeckého krajanského sdružení o změně stanov a vypuštění majetkových nároků. Jako Češi víme, jaký byl ve 20. století vztah mezi příčinou a následkem. Němečtí naciste rozbili Československo, rozpoutali válku, byli po zásluze poraženi a Německo za to tvrdě zaplatilo. Pro naši generaci je čas dívat se do budoucna, sdílet demokratické hodnoty, pracovat na dobrých sousedskych vztazích a partnerství ve sjednocené Evropě. Tváří v tvář vážným krizím a rizikům dnešní doby je důležité hledat to, co nás v Evrope spojuje.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie