Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 1. 2015 16:58

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k studii o šedé ekonomice v ČR

Skrytou ekonomickou aktivitu, tzv. šedou ekonomiku, považuji za dlouhodobý problém, který má vysoce negativní dopady pro občany, veřejné rozpočty i rozvoj českého hospodářství. Bohužel, předchozí vlády tento stav dlouhodobě odmítaly řešit a k problému se stavěly zády.

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vyhlásila při svém vzniku šedé ekonomice nekompromisní boj a v programovém prohlášení jsme se zavázali k jasným opatřením, která chceme v této oblasti prosadit.

Již v roce 2014 se podařilo oficiálně zahájit činnost tzv. „Kobry“. Jejím hlavním cílem je zabývat se identifikací, odhalováním a potíráním vybraných daňových úniků jak po stránce daňové, tak po stránce trestní. „Kobra“ má za sebou již první úspěchy a odhalení podvodů v řádu stovek milionů korun. Podařilo se nám také v zákoně snížit limit pro legální hotovostní platby a prosadit povinnost kontrolních hlášení u plátců DPH.

Před vnějším připomínkovým řízením je zákon o evidenci tržeb, kterým se naplní koaliční závazek evidovat tržby. Zavedení elektronické evidence tržeb má tyto hlavní cíle: omezení šedé ekonomiky a efektivnější výběr daní, zejména daní z příjmů a DPH, a narovnání tržního prostředí v české ekonomice, kdy poctiví podnikatelé v různých oborech ekonomiky nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně.

Chceme také schválit zákon o prokazování původu majetku. Tato novela by měla identifikovat a dodanit majetek, který ve významné míře neodpovídá příjmům poplatníka v přiznáních.

Věřím, že na boji proti šedé ekonomice bude na politické scéně co nejširší shoda a tato opatření v Parlamentu podpoří nejen vládní poslanci, ale rovněž i ti opoziční.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie