Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 11. 2014 17:40

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky ke zrušení 2. důchodového pilíře

Vláda dnes rozhodla o zrušení druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016. Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády P. Nečase. Bývaly ministr Drábek prosadil spuštěni druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti.

ČSSD od samého začátku proti spuštění druhého pilíře protestovala, upozorňovali jsme na velká rizika, spojená s vyváděním stamilionů korun z průběžného důchodového účtu, s celkovou destabilizací důchodového systému v CR, s nesystémovým řešením. Vstup do druhého pilíře se ukázal jako zcela nevýhodný pro většinu občanů. Mizivý zájem veřejnosti o vstup do tohoto systému spoření dokazuje, že šlo od první chvíle o slepou uličku a nesmyslný krok.

Zrušením druhého pilíře vláda plní svůj důležitý závazek z programového prohlášení a koaliční smlouvy. Nyní bude Ministerstvo práce a sociálních věci pracovat na opatřeních, která povedou k stabilizaci důchodového systému, zejména se zaměřením na první pilíř. Důchodová komise, vedená profesorem Potůčkem, již pracuje na analýzách řešení, která musí být pro důchodový systém v ČR dlouhodobě ekonomicky udržitelná, solidární a spravedlivá pro všechny občany.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie