Aktuálně

15. 1. 2015 19:03

Předseda vlády Bohuslav Sobotka: Musíme reformovat vzdělávací systém podle potřeb průmyslu

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 15. ledna 2015 zahájil v Národním muzeu Rok průmyslu a technického vzdělávání 2015. Při této příležitosti připomněl, že se vládě podařilo schválit nejenom novelu zákona o investičních pobídkách, ale také legislativu, která zlepší a zrychlí výstavbu dopravní infrastruktury. Nadále se bude snažit například o reformu vzdělávacího systému, který by více vyhovoval potřebám průmyslu, nebo o podporu ekonomické diplomacie.

Dobrý večer dámy a pánové,

dnes jsem přišel pro to, abych osobně podpořil zahájení Roku průmyslu a technického vzdělávání. Je to velmi dobrá myšlenka, která je teď nesmírně aktuální nejenom pro to, že průmysl je hlavním tahounem české ekonomiky. Česká republika patří v Evropě mezi země, kde má průmysl jeden z nejvyšších podílů na tvorbě hrubého domácího produktu, je to přes 30 procent. Rok průmyslu a technického vzdělávání dnes slavnostně zahajujeme v Národním technickém muzeu, ale je naprosto evidentní, že náš průmysl v žádném případě do muzea nepatří. Je moderní, konkurenceschopný a vláda chce pomoci tomu, aby byl český průmysl konkurenceschopný i do budoucna, abychom si pozici jedné z vlajkových lodí moderního evropského průmyslu udrželi jako Česká republika i v 21. století.

Jako vláda se snažíme vytvářet pokud možno co nejlepší podmínky pro to, aby český průmysl rostl, prosperoval, vytvářel nová pracovní místa a aby se dařilo vědě, výzkumu a inovacím. Snažíme se změnit špatné zákony, které tu byly, a vytvořit lepší podmínky pro investice. Jsem rád, že se nám v letošním roce podařilo schválit nejenom novelu zákona o investičních pobídkách, ale že se nám také podařilo schválit legislativu, která zlepší a zrychlí výstavbu dopravní infrastruktury, protože průmyslové výrobky, které v naší zemi vyrobíme, musíme mít také schopnost vyvést. Když už mluvím o schopnosti vyvést tak to, co je klíčové pro český průmysl, kromě dobrého investičního prostředí, co nejnižší byrokracie, co nejstabilnějšího právního prostředí, je podpora exportu.

Vláda se musí jasně k podpoře exportu hlásit. Ekonomická diplomacie je klíčovou součástí diplomacie České republiky. Jsem rád, že jsme se přestali hádat o kompetence v rámci České vlády v uplynulém roce, že se dohodl oheň s vodou, dohodlo se ministerstvo průmyslu a ministerstvo zahraničí. V tuto chvíli řešíme nikoliv to, kdo má jakou kompetenci, ale jak kvalitní lidi máme v rámci CzechInvestu, CzechTradu, v rámci našeho diplomatického zastoupení. Je strašně důležité, aby stát v této oblasti dobře fungoval, aby podnikatelům poskytl kvalitní servis, a pevně věřím, že v uplynulých 12 měsících se tady ledacos změnilo. V roce 2015, v Roce průmyslu a technického vzdělávání, chceme v aktivní ekonomické diplomacii pokračovat, a to nejenom vůči Číně, Indii, Rusku, ale i dalším rychle rostoucím ekonomikám tam, kde by naše průmyslové výrobky mohly najít nové odbytiště.

V minulých letech se velmi často míjely potřeby trhu práce, včetně potřeb průmyslu, s tím, jak byl nastaven náš vzdělávací systém. Vzdělávací systém v řadě oblastí funguje naprosto neefektivně a my si to nemůžeme dovolit. Nejsme tak bohatá země, abychom mohli vynakládat miliardy korun z veřejných prostředků na neefektivní vzdělávací systém, který se zcela míjí s tím, co potřebují naše firmy, naši podnikatelé, věda a výzkum a ti, kteří chtějí posunout naši zemi dopředu. Snažíme se a budeme se o to snažit i v roce 2015, abychom vzdělávací systém reformovali, abychom dali šanci lidem, kteří mají technickou orientaci, mají zájem o technický rozvoj, aby našli své místo v rámci vzdělávacího systému, aby také do budoucna našli své uplatnění v rámci moderního a konkurenceschopného českého průmyslu.

Teď je vytvořena dobrá situace i v rámci politické stability pro to, abychom věci změnili, abychom napravili chyby, prosadili potřebné zákony, abychom poskytli stabilitu pro konkurenceschopnost našeho průmyslu, pro změny ve vzdělávacím systému, pro lepší podporu exportu, pro větší a lepší podporu vědy a výzkumu včetně využití evropských peněz. Podobně jako pan prezident Hanák se těším na to, až budeme mít superúředníka, který bude potřeba mimo jiné pro to, abychom mohli rychle začít v letošním roce čerpat peníze z Evropské unie. Ty můžeme využít, podobně jako se nám to dařilo v minulých letech, právě pro modernizaci a větší konkurenceschopnost českého průmyslu.

Rád bych poděkoval všem, kteří přišli s touto myšlenkou, a chtěl bych popřát roku 2015, Roku průmyslu a technického vzdělávání, aby skutečně byl šancí na lepší perspektivu našeho průmyslu naší země, na její stabilitu a větší prosperitu v příštích letech.

Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie