Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 7. 2016 12:41

Premiér: Míra nezaměstnanosti je opět nejnižší v EU, chceme pokračovat v krocích, které ekonomický růst dále podpoří

Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu dosáhla v červnu míra nezaměstnanosti 4,2 % a meziročně se snížila o 0,9 procentního bodu a je opět nejnižší v celé Evropské unii. Dále se podařilo opět meziročně o 1,4 procentního bodu zvýšit míru zaměstnanosti, což nás dostalo na šestou nejvyšší zaměstnanost v rámci EU. Celková zaměstnanost v ČR je 71,7 procenta, přičemž průměr zemí EU je 70,2 procenta.

Jedná se o výsledek úspěšně nastavené hospodářské politiky vlády a výtečné kondice české ekonomiky, která se v posledních dvou letech probírá z mnohaletého období stagnace a recese. Jedním z faktorů, které tento stav zapříčinily, byl výrazný nárůst vládních investic, které podle dřívějších zpráv ČSÚ na sebe strhly i výrazné investice soukromého sektoru.

Pro letošní rok analytici nepředpokládali tak dobré hospodářské výsledky, protože se nečerpá tak velký objem prostředků EU jako v loňském roce. Nicméně myslím, že na základě aktuálních dat je zřejmé, že česká ekonomika generuje skvělé výsledky i navzdory útlumu přílivu evropských peněz.

Podpora hospodářského růstu je klíčovým závazkem vlády pro zbytek funkčního období i prioritou státního rozpočtu pro rok 2017. Vláda bude pokračovat v krocích, které ekonomický růst podpoří. Jde především o nové investice, analýzu trhu práce a zavedení přijatých opatření do praxe. V oblasti zaměstnanosti se chceme soustředit především na zvýšení minimální mzdy na 11 tisíc korun, budeme také pokračovat ve zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Rozpočet pro rok 2017 už počítá zejména se zvýšením platů zdravotníků o 10 procent, platů učitelů o 8 procent a ostatních zaměstnanců veřejného sektoru o 5 procent. Zásadní prioritou pro naši vládu je zajištění bezpečnosti občanů. I proto se zvýší také tarifní tabulky příslušníků bezpečnostních sborů a služební tarify vojáků z povolání o 4 procenta.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie