Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 8. 2013 13:05

Premiér: Na rozvoj venkova půjde dalších deset miliard

Předseda vlády Jiří Rusnok v sobotu 31. srpna 2013 zahájil Národní dožínky v rámci výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.
Předseda vlády Jiří Rusnok v sobotu 31. srpna 2013 zahájil Národní dožínky v rámci výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.
Předseda vlády Jiří Rusnok navštívil výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Ve své zdravici řekl, že vláda bude nadále podporovat dobré podmínky pro zemědělce a rozvoj venkova.

Dámy a pánové,

je mi velkou ctí setkat se s vámi na tomto svátku českých zemědělců a agrárníků, potravinářů.

Zemědělství je velmi významným oborem naší ekonomiky. Je to odvětví, které se stará o českou krajinu, moravskou krajinu a Slezsko. Bez vaší celoroční práce by ta naše země, která vypadá velice krásně, a mnozí z ciziny nám ji velmi závidí, by takto nevypadala. To je věc, která se nedá opomenout a nedá se žádným způsobem nahradit nějakým programováním, stroji, to se prostě musí udělat, na tu půdu se musí vyjet, musí se na ní vyjít a musí se to udělat.

Máme za sebou zdá se relativně velmi úspěšnou sezónu, pokud jde o sklizeň, výnosy byly nadprůměrné a určitě to pomůže nám všem, chci vám za to velice poděkovat. Počasí samozřejmě neovlivníme. To, co můžeme ovlivnit, jako vláda České republiky jsou podmínky, za kterých hospodaříte.

Podstatné je také to, abychom na venkově zajistili takové podmínky pro život a pro vaši práci, které budou znamenat, že na venkově budou lidé rádi žít, budou se tam držet, budou se tam vracet a venkov bude chloubou naší země. Také proto mimo jiné v rámci programu Rozvoj venkova bylo v posledních letech investováno více než deset miliard korun na více než pět tisíc projektů investiční povahy. Stejné peníze jsou připraveny i v nadcházejícím programovacím období v rámci evropských fondů pro roky 2014 až 2020. Na rozdíl od jiných oblastí, kde tyto peníze z evropských fondů už budou bohužel nižší, než byly v tom stávajícím období.

Na co se chceme dále zaměřit je kvalita potravin a podpora domácích kvalitních potravin. Samozřejmě jsme součástí Evropské unie, musíme se řídit pravidly společné zemědělské politiky, nicméně máme stále dost nástrojů a myslím, že je dnes už správně využíváme a jde o to, aby to nepřestalo. Jde o to, aby to byla trvalá snaha o to vymýtit všechny, kteří se snaží nepoctivým způsobem zbohatnout na tom základním, co každý z nás potřebuje, to znamená na potravinách.

Budeme dále jako stát podporovat všechny marketingové, podporující aktivity, jako jsou značky jako Klasa nebo Regionální potravina, farmářské trhy a tak dále, kde lze uplatnit domácí kvalitní potraviny.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych ještě jednou poděkoval za vaši práci, blahopřeji vám ke skvělým výsledkům u příležitosti Národních dožínek a ukončení té hlavní sklizňové sezóny a přeji vám pevné zdraví a také trochu štěstí a budu se těšit na další setkání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Zdravice premiéra Rusnoka při příležitosti zahájení Národních dožínek, 31. srpna 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie