Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 5. 2015 11:46

Premiér Sobotka: Daří se nám aktivně přitahovat do ČR velké investice

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 28. května 2015 zúčastnil 27. sněmu Hospodářské komory ČR.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 28. května 2015 zúčastnil 27. sněmu Hospodářské komory ČR.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 28. května 2015 vystoupil na 27. sněmu Hospodářské komory ČR. Sněmu se zúčastnili také místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a prezident ČR Miloš Zeman.

Premiér Sobotka uvedl ve svém projevu například: „Daří se nám aktivně přitahovat do České republiky velké investice, které nepochybně v příštích letech přispějí k tomu, že se zde vytvoří nová pracovní místa a pevně věřím, že to vytvoří nové podnikatelské příležitosti i pro dodavatele a subdodavatele přímo z České republiky. Vláda chce i nadále pokračovat v tom, abychom získávali pro Českou republiku investice, a zejména máme zájem o investice, které budou směřovat k výrobě zboží a produkci služeb s vysokou mírou přidané hodnoty. Chceme také více podpořit vědu, výzkum a technické školství. Mimochodem, na minulém zasedání vláda schválila Program aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje „TRIO“ a navýšila prostředky na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro léta 2016, 2017 a 2018.“

Projev předsedy vlády na 27. sněmu Hospodářské komory ČR

Vážený pane prezidente Hospodářské komory,
vážení hosté,
vážené dámy, vážení pánové,

Hospodářská komora je beze všech pochybností významným reprezentantem podnikatelské veřejnosti v naší zemi a je mi proto velkou ctí, že mohu opět vystoupit na jejím sněmu a pozdravit všechny jeho účastníky.

Jak asi víte, koaliční vládě se podařilo změnit v uplynulém roce přístup k hospodářské politice České republiky. Zatímco na minulém sněmu Hospodářské komory jsem hovořil o tom, co chystáme a plánujeme, jsem velmi rád, že dnes mohu zmínit už konkrétní opatření, které jsme nejenom naplánovali, ale také prosadili a že dnes mohu také zmínit už konkrétní výsledky, kterých se nám podařilo dosáhnout.

Prioritou vlády je nejen udržitelnost veřejných rozpočtů, ale také podpora ekonomického růstu a snižování nezaměstnanosti. Vloni jsme přijali Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, ustavili jsme Radu vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst a jeden z cílů, který jsme si stanovili, je, abychom posunuli Českou republiku na žebříčku konkurenceschopnosti. Jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout konkrétního pozitivního výsledku a jak jsme byli informováni, v žebříčku IMD, který vede prestižní škola managementu ve Švýcarsku, se Česká republika za loňský rok posunula z 33. na 29. místo. To znamená, že druhý rok po sobě se nám podařilo zlomit negativní trend, který tady byl v předcházejících letech – čtyři roky po sobě se konkurenceschopnost České republiky zhoršovala, teď už se druhý rok po sobě naše pozice zlepšuje.

Česká ekonomika expanduje. Hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu vzrostl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 3,9 % a ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku to bylo 2,8 %. To je alespoň podle těch prvních signálů, které máme k dispozici z národní statistiky, robustní růst, který pokud se potvrdí, tak nás zařadí na druhé místo v rámci Evropské unie z hlediska tempa růstu ekonomik.

Nezaměstnanost se snižuje. V dubnu letošního roku se snížila na 6,7 % o půl procentního bodu oproti minulému měsíci. Ale mnohem důležitější je fakt, že se podařilo během roku zdvojnásobit počet volných pracovních míst, kterými ekonomika disponuje. Před rokem jich bylo něco kolem 40 000, teď evidujeme na konci dubna 81 000 volných pracovních míst.

Jsem přesvědčen, že pro podnikatelské prostředí je velmi důležitá makroekonomická stabilita, politická stabilita a sociální smír. Vláda, kterou mám čest zde na tomto shromáždění reprezentovat, klade velký důraz na podporu investic a podporu exportu. Jako předseda vlády jsem měl možnost v uplynulém roce vést celou řadu podnikatelských misí, o jejichž složení rozhodovala nebo spolurozhodovala právě vaše Komora.

Daří se nám aktivně přitahovat do České republiky velké investice, které nepochybně v příštích letech přispějí k tomu, že se zde vytvoří nová pracovní místa a pevně věřím, že to vytvoří nové podnikatelské příležitosti i pro dodavatele a subdodavatele přímo z České republiky. Chci zmínit rozvoj Škody Auto v Kvasinách, logistické centrum Amazonu v Dobrovízi, výrobu světelných systémů Hyundai Mobis, která bude alokována v Ostravě-Mošnově, chci zmínit velkou investici jihokorejského Nexenu v zóně Žatec-Triangle nebo investice nizozemské Continental Automotive v Královéhradeckém kraji.

Vláda chce i nadále pokračovat v tom, abychom získávali pro Českou republiku investice, a zejména máme zájem o investice, které budou směřovat k výrobě zboží a produkci služeb s vysokou mírou přidané hodnoty. Chceme také více podpořit vědu, výzkum a technické školství. Mimochodem, na minulém zasedání vláda schválila Program aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje „TRIO“ a navýšila prostředky na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro léta 2016, 2017 a 2018.

Jsem přesvědčen o tom, že pro udržení konkurenceschopnosti naší země je důležitá zejména podpora technického školství. Přijal jsem proto velmi rád záštitu nad Rokem průmyslu a technického vzdělávání, který pro tento rok vyhlásil Svaz průmyslu a dopravy, a jsem přesvědčen, že musíme tento rok využít společně – vláda, zástupci podnikatelské sféry a zástupci zaměstnanců – proto, abychom poukázali na důležitost technického vzdělávání pro budoucnost naší země, kde velkou část HDP vytváří právě průmyslová výroba a podnikání.

Pro podporu exportu jsme vsadili také na aktivnější ekonomickou diplomacii. Jsem rád, že skončily kompetenční války mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem průmyslu a obchodu a byly nahrazeny dohodou a spoluprací. Bylo zřízeno jedno klientské centrum pro export, probíhá zde společné vzdělávání pracovníků obou ministerstev tak, abychom z hlediska našeho diplomatického zastupování položili důraz na podporu exportu. Máme ambasadory, kteří podporují v tuto chvíli náš agrární export, budeme mít v krátkém čase ambasadory, kteří budou podporovat naši spolupráci s dalšími zeměmi v oblasti vědy a výzkumu. To všechno jsou novinky.

Skončili jsme s politikou uzavírání ambasád, která v řadě případů byla bezohledná vůči našim ekonomickým zájmům, a snažíme se naopak selektivně posilovat naše zastoupení tam, kde cítíme, že je prostor pro nový export a nové investice. Zahraniční cesty hlavních ústavních činitelů už dnes pravidelně doprovázejí podnikatelské delegace.

To, co je klíčové a bude pro nás klíčové i v příštích měsících, je čerpání evropských prostředků. Jsem rád, že čísla o růstu ekonomiky dokazují, že vláda přispívá k růstu zvýšením investic. Přispíváme k němu tím, že jsme reálně zrychlili čerpání z evropských fondů v uplynulém roce a že se nám daří alespoň zčásti zmenšit ztráty, které hrozí v oblasti propadnutí prostředků ze starých evropských fondů. Ale nejde jen o toto, potřebujeme zahájit a zrychlit čerpání z nových fondů. Tady bylo potřeba splnit některé podmínky vůči Evropské komisi, přijmout zákon o státní službě, novelizovat EIA a jsem rád, že se to všechno povedlo a že vás mohu informovat o tom, že máme schváleno šest operačních programů, další dva operační programy jsou v horizontu několika týdnů na cestě a těchto šest operačních programů začíná v červnu či v červenci vypisovat první výzvy, což znamená, že se rozjíždí reálné čerpání evropských prostředků v letošním roce.

Byla schválena dlouho očekávaná Aktualizace státní energetické koncepce. To je klíčové rozhodnutí, které ovlivní podobu naší energetiky v příštích letech. Jenom připomínám, že poslední tato koncepce byla schválena v roce 2004. Po 11 letech jsme přistoupili k aktualizaci tohoto strategického dokumentu. Na příštím zasedání vlády se budeme zabývat koncepcí rozvoje jaderné energetiky v České republice. Prosadili jsme novelu energetického zákona v poslanecké sněmovně, čili i tady jsou naprosto konkrétní výsledky a snaha vlády problémy neodkládat, ale snaha je řešit a vzít na sebe odpovědnost za rozhodnutí.

Důležité pro nás je, abychom i v rámci debaty v Evropě dokázali obhájit naše národní zájmy a ty jsou velmi často také spojeny s podobou energetiky a zatím se nám to daří, mimo jiné jsme dokázali obhájit naše právo stanovit si sami strukturu energetického mixu podle možností, příležitostí a konkurenceschopnosti naší země.

Když mluvíme o tom, co vláda může udělat pro podnikání a dynamiku ekonomiky, klíčová je samozřejmě dopravní infrastruktura. Soustředíme se na zrychlení výstavby strategických spojení, abychom se konečně integrovali do regionálního trhu práce, abychom zlepšili propojení s našimi sousedy, nejenom v oblasti dálnic, ale i železnic. Víte, že jsme přijali konkrétní návrhy změn zákonů, loni to byla novela o zadávání veřejných zakázek, zvýšili jsme výkupní ceny pod pozemky, to se již projevuje pozitivně, to znamená, že nám roste počet vykoupených pozemků a já doufám, že klesne počet soudů a eventuálních hmotných vyvlastnění pod komunikacemi.

Když mluvíme o zákonných změnách, také jsme snížili poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu v průmyslových zónách, což si myslím, že by mohlo oživit některé investiční projekty, které byly v důsledku zdražení těchto poplatků zastaveny nebo pozastaveny. Samozřejmě, že nám jde o to, abychom postupně zahajovali co nejvíce nových úseků staveb, v minulých letech se příprava úplně zastavila, teď začínáme znovu a chceme pracovat velmi intenzivně.

Když se máme věnovat silnicím, tak chci zmínit i krajské silnice, ty jsou pro vaše podnikání také důležité, nejsou jen dálnice, ale i silnice 2. a 3. třídy. Poprvé v historii letos vláda dala krajům 4,5 miliardy na to, aby mohly zintenzivnit rekonstrukce silnic 2. a 3. třídy. Je to poprvé, já doufám, že ten projekt bude úspěšný a že v něm budeme moci v příštích letech pokračovat.  

Vážené dámy, vážení pánové,

Hospodářská komora je pro českou vládu důležitým partnerem. Jsem rád, že vedeme s Komorou dialog o tom, jak nastavit dobré podmínky pro činnost českých podnikatelů. Chci ocenit roli, kterou v obhajobě férového podnikání Hospodářská komora hraje. Moc děkuji za tuto příležitost zmínit alespoň některé z věcí, které vláda připravila, těším se na další spolupráci a chtěl bych popřát Hospodářské komoře i jejím členům mnoho úspěchů v další činnosti.

Děkuji za vaši pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie