Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 5. 2015 16:55

Premiér Sobotka: Musíme posílit spolupráci firem s učňovskými školami a univerzitami

Konference Nová etapa investiční podpory v České republice, 28. května 2015. Zdroj: M. Malý (Czechinvest).
Konference Nová etapa investiční podpory v České republice, 28. května 2015. Zdroj: M. Malý (Czechinvest).
V Paláci Žofín se ve čtvrtek 28. května 2015 uskutečnila konference Nová etapa investiční podpory v České republice. Předseda vlády Bohuslav Sobotka v jejím úvodu spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a viceprezidentem společnosti HTC Brucem Lee oficiálně potvrdil příchod tchajwanského investora HTC do České republiky.

Společnost HTC v červnu zahájí v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa provoz svého opravárenského centra, ve kterém zaměstná až 1000 pracovníků. V České republice investuje desítky až stovky milionů USD. Více o investici naleznete na: http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/investice-tchajwanske-spolecnosti-htc-vytvori-v-brne-vice-nez-tisic-novych-pracovnich-mist-130841/.

Konference se koná u příležitosti Týdne investic. Jeho hlavním cílem je propojení investorů a státní správy a další rozvoj investičního prostředí v ČR.

Projev předsedy vlády na konferenci Nová etapa investiční podpory v České republice

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych vás zde všechny velmi srdečně přivítal. Pokusím se být velmi stručný. Chtěl bych se soustředit na čtyři hlavní priority, které vláda má a ve kterých se snaží velmi rychle postupovat.

Když jsme přišli před zhruba rokem a čtvrt do vlády jako nová vládní koalice, tak jsme si identifikovali určitá úzká místa, která jsme viděli z pohledu hospodářského růstu v České republice.

Jistě víte, že naše ekonomika se několik let pohybovala ve stagnaci. Pokles zde byl o něco delší než v ostatních zemích středoevropského regionu a my jsme se rozhodli, že v tomto krátkém čase, který máme k dispozici, protože čtyři roky není žádná dlouhá doba, podnikneme naprosto konkrétní cílevědomé kroky ke zvýšení růstu a zaměstnanosti. Logicky, investice jsou něco, bez čeho se při podpoře hospodářského růstu nemůžeme v žádném případě obejít.

První věc, kterou bych chtěl zmínit, na kterou jsme se soustředili, byla otázka zrychlení výstavby dopravní infrastruktury. Neustále se setkávám s tím, že zahraniční i domácí investoři, když uvažují o lokalizaci svých nových investic, kritizují dopravní infrastrukturu České republiky. Když se podíváme na naši zemi po 25 letech, tak to vypadá, jako by na hranicích s Německem a Rakouskem ještě pořád stála železná opona, protože tam nejsou dálnice, není tam na obou stranách rychlé železniční spojení. Je to ostuda, proto se soustředíme na hlavní dálniční tahy – D11 na Polsko, D8 do Německa, D3 do Rakouska, R52 do Rakouska a samozřejmě také R49 na Slovensko.

Ke zrychlení výstavby bylo potřeba změnit zákony, proto jeden z prvních zákonů, který jsme přijali, bylo zvýšení výkupních cen za pozemky pod komunikacemi. Lidé už dnes dostávají zaplaceno víc než v minulosti. Umožnilo nám to zrychlit výkupy a já pevně věřím, že díky tomu také zahájíme v příštích letech více nových dopravních staveb.

Problém v České republice z hlediska výstavby silnic a modernizace železnic nejsou peníze. Peněz máme relativně dostatek i díky fondům Evropské unie, problémem je pomalá příprava a špatná legislativa. Tedy první věc, kterou jsme udělali, bylo zvýšení výkupních cen.

Novelizovali jsme také zákon o zadávání veřejných zakázek. Teď připravujeme nový zákon o veřejných zakázkách a připravujeme reformu stavebního řízení, tedy novelu stavebního zákona, která by měla začít platit příští rok a jejím cílem je zjednodušit a zkrátit stavební a povolovací řízení v České republice. Výstavba dopravní infrastruktury je priorita číslo jedna a úzké místo, které jsme z hlediska hospodářského rozvoje identifikovali.

Druhá věc s tím související je vytváření podmínek pro to, aby investoři do České republiky přišli. Byl přijat zákon, který před několika lety dramaticky zvýšil poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu do státního rozpočtu. To zastavilo prakticky rozvoj celé řady stávajících průmyslových zón. My jsme loni přijali zákon, opět to byla jedna z prvních věcí, kterou vláda předložila, kde jsme opět v průmyslových zónách snížili poplatky za vynětí z půdního fondu tak, abychom pozemky učinily konkurenceschopnými ve vztahu k ostatním zemím. Opět věc, která bude mít nepochybně, protože už to platí, pozitivní vliv na rozvoj průmyslových zón a nové investice. Výrazně je to zlevní, protože investoři nebudou muset platit tolik, kolik museli platit ještě v loňském roce do státního rozpočtu, pokud vykupovali půdu, která byla součástí zemědělského půdního fondu.

Přirozeně jsme také položili důraz na roli CzechInvestu a na spolupráci Ministerstva zahraničí a Ministerstva průmyslu a obchodu ve vztahu k prezentaci České republiky v zahraničí a k aktivitám vlády, které jsou směrovány do zemí, kde vidíme potenciál pro investice a rozvoj obchodu. Chci zmínit Čínu, na kterou jsme se v loňském roce prioritně soustředili, chci zmínit Korejskou republiku, na kterou jsme se soustředili, a samozřejmě další země, včetně například Indie nebo Turecka. Takže, druhá věc, zlepšit podmínky pro investice, podpořit export z České republiky a zlepšit fungování státu v tomto směru.

Třetí oblast, na kterou jsme se soustředili, je oblast zlepšení vzdělávacího systému. Opět úzké místo, které tady je a jehož význam poroste v příštích letech tak, jak se bude snižovat nezaměstnanost. Je evidentní, že musíme posílit spolupráci mezi firmami a středními a učňovskými školami, mezi firmami a univerzitami, mezi firmami a vědeckou infrastrukturou, kterou jsme tady postavili za peníze Evropské unie. Na to se snažíme orientovat a v tomto smyslu předkládáme legislativní změny, které vláda chce prosadit, včetně toho, abychom zvýšili rozsah praktické výuky na středních školách, včetně toho, abychom posílili technické vzdělávání v mateřských a základních školách, a koneckonců letošek vláda společně se zaměstnavateli vyhlásila za Rok podpory průmyslu a technického vzdělávání.

Čtvrtou oblastí, na kterou jsme se soustředili, je otázka čerpání evropských fondů. Z diskuse s investory vím, že právě možnost použít v České republice evropské fondy motivuje k tomu, aby se do České republiky také mohl přesouvat výzkum a inovace. Je to možnost, jak vytvořit argumenty pro firemní investice, že tady v České republice je možné jim přidat peníze z evropských fondů. Když jsme přišli do vlády, tak situace byla taková, že Česká republika neměla schválený jediný operační program, neměla schválenou ani Dohodu o partnerství s Evropskou komisí, byli jsme poslední v Evropě z hlediska čerpání evropských fondů. Jsem rád, že za uplynulý rok se to změnilo, a když se podíváme na to, jak česká ekonomika roste v prvním čtvrtletí letošního roku, tak je to také díky tomu, že jsme akcelerovali čerpání evropských fondů.

Jsem rád, že Česká republika už má schváleno šest operačních programů, další dva jsou na cestě a už v polovině roku začnou být zveřejňovány výzvy a je možné začít čerpat finanční prostředky, včetně Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a který bude samozřejmě velmi zajímavou příležitostí pro modernizaci firem.

Když jsem u evropských peněz, byl bych velmi rád, kdybychom je také dokázali použít jako podporu pro spojení mezi firmami a výzkumnými kapacitami v naší zemi. Navyšujeme podporu vlády v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Vláda schválila víceletý rámec, který počítá s tím, že každý rok budeme dávat na podporu vědy a výzkumu více finančních prostředků, budeme čerpat ty peníze z Evropské unie a pokládám za klíčové, aby se nám podařilo zefektivnit podporu v oblasti aplikovaného výzkumu a firemních inovací. Tam si myslím, že máme ještě obrovský prostor z hlediska spolupráce mezi firmami, mezi firmami a Technologickou agenturou, výzkumnými institucemi, mezi firmami a našimi vysokými školami a tam bych byl také rád, kdyby vláda zaměřila svoji pozornost.

Když to shrnu: odstranění bariér pro zrychlení výstavby dopravní infrastruktury, obecně vytváření lepšího investičního prostředí v naší zemi včetně zkvalitnění státní správy, zlepšení vzdělávacího systému tak, aby více zohledňoval potřeby trhu práce, a nakonec efektivní a rychlé čerpání peněz, které můžeme použít v České republice z fondů Evropské unie na modernizaci naší ekonomiky a na podporu hospodářského růstu.

Tolik tedy čtyři klíčové priority, které si vláda předsevzala a na kterých se snaží velmi intenzivně pracovat.

Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie