Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 8. 2016 14:17

Premiér Sobotka navštívil 43. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil 43. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, 27. srpna 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka navštívil 43. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, 27. srpna 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v sobotu 27. srpna 2016 43. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, kde společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, ministrem kultury Danielem Hermanem, předsedou Senátu Milanem Štěchem a hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou zahájil Národní dožínky. V odpoledních hodinách premiér zavítal na závěrečný ceremoniál Staročeských dožínek v Boršově nad Vltavou a navštívil také Zemědělské družstvo Bernartice a Zemský hřebčinec v Písku.

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na 43. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích:

Přeju hezké odpoledne, dámy a pánové,

dovolte mi, abych na úvod poděkoval, protože se tady setkáváme opět po roce na Národních dožínkách, abych poděkoval těm, kvůli kterým je vlastně tahle slavnost pořádána, kvůli zemědělcům. Chtěl bych poděkovat za jejich celoroční práci, za to, že se starají o to, abychom měli co dát na stůl, ale že se také starají o krajinu v České republice, že pečují o tvář, podobu naší krajiny.

Víte, já si myslím, že když jste ve vládě, tak tam nejste kvůli dlouhým projevům, jste tam kvůli tomu, abyste něco změnili, abyste něco konkrétního udělali. Když jsem zde byl před rokem,  mluvil jsem o tom, že bojujeme o přijetí zákona o významné tržní síle, který posiluje pozici českých potravinářů, českých zemědělců, právě ve vztahu k obchodním řetězcům. Já jsem strašně rád, že po roce mohu říci, že se nám tento zákon podařilo prosadit. I když řetězce byly proti tomu, i když opozice byla proti tomu, zdržovali, dělali všechno pro to, aby tato novela nebyla schválena, nakonec se nám zákon povedlo schválit. Zlepšili jsme postavení našich potravinářů, zlepšili jsme postavení našich zemědělců tak, aby je velké obchodní řetězce nemohly diskriminovat.

Byla zde řeč o tom, že situace v zemědělství není jednoduchá. Já jsem strašně rád, že ve vládě se nám daří, abychom zemědělství pomáhali. Čeká nás teď projednávání dalšího zákona, který je pro zemědělce velmi důležitý. Jde o to, aby i zemědělci, kteří dělají živočišnou výrobu, mohli dostávat vrácenou část spotřební daně za pohonné hmoty, které zaplatí. Je to tzv. zelená nafta pro živočišnou výrobu. Tento návrh zákona je v Parlamentu České republiky. Když se nám letos návrh podaří prosadit, mohl by zemědělců přinést až devětset mil. korun. Já doufám, že to zvládneme, a že zákon ještě v letošním roce bude schválen.

Když jsme mluvili o podporách a mluvil zde tady pan prezident Toman o tom, že zemědělství má největší rozpočet, je to i díky tomu, že letos, jak pevně věřím, se podaří mimořádně navýšit peníze pro zemědělství. Když všechno dobře dopadne a podaří se nám vše realizovat, tak zemědělci letos dostanou navíc zhruba čtyři mld. korun. Čtyři mld. korun podpory v téhle složité situaci, kdy klesají ceny mléka, kdy meziročně klesly ceny vepřového masa, my jako vláda cítíme potřebu a povinnost zemědělství v České republice pomoci, takže uděláme všechno pro to, aby to letos ty čtyři mld. byly, aby pomohly stabilizovat zemědělské podnikání v České republice.

A když tady pan ministr Mládek mluvil o tom, že voják se stará, voják má, tak je důležité, aby Česká republika byla také slyšet v rámci Evropy, a byli jsme to my Češi, kteří jako první poukázali v rámci EU na to, že i Evropa musí zemědělcům pomoci, že to s těmi cenami mléka opravdu nevypadá dobře, že je velký problém v živočišné výrobě. A byla to Česká republika, která prosadila v rámci EU další mimořádnou pomoc pro zemědělce. A když k tomu přidáme peníze z našeho rozpočtu, tak to bude znamenat dalších zhruba pět set padesát mil. korun, které by naši zemědělci měli dostat.

Nestačí jenom hezké úsměvy, nestačí jenom poděkování, je důležité, aby vláda pro lidi, pro zemědělce také udělala něco konkrétního a já jsem se vám snažil na těchto několika příkladech ukázat, že my nespíme a že se snažíme problémy řešit.

Takže ještě jednou děkuji za to, že se tady dnes můžeme setkat. Děkuji za práci v zemědělství, za to, co děláte pro naše spotřebitele, pro Českou republiku. Děkuji.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie