Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 5. 2014 14:19

Premiér Sobotka na fóru GLOBSEC: Dlouhodobá spolupráce V4 v rámci obrany je důležitá

Mezinárodní bezpečnostní fórum GLOBSEC 2014 se konalo 15. května 2014 v Bratislavě
Mezinárodní bezpečnostní fórum GLOBSEC 2014 se konalo 15. května 2014 v Bratislavě
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil mezinárodního fóra GLOBSEC v Bratislavě, kde společně s dalšími zástupci Visegrádské skupiny jednali o posilování bezpečnostní spolupráce zemí V4 a bezpečnostní situaci v Evropě.

Premiér Bohuslav Sobotka při svém projevu zdůraznil, že mezinárodní fórum GLOBSEC každoročně přispívá k zvýraznění významu Visegrádské skupiny jako platformy pro posilování bezpečnostní spolupráce. Ta byla letos tématem konference také ve spojení s děním na Ukrajině a jeho dopady na bezpečnostní situaci v celé Evropě. Předseda vlády potvrdil, že pro Českou republiku stejně jako pro další země Visegrádské skupiny je garantem bezpečnosti NATO.

V rámci společného setkání projednali zástupci V4 možnost rozvoje schopností potřebných k zajištění teritoriální obrany a efektivní spolupráce mezi ozbrojenými silami zemí například při společných nákupech či provozování vojenské techniky.

Jako důležitou připomněl předseda vlády Bohuslav Sobotka Vizi dlouhodobé spolupráce V4 v oblasti obrany, kterou ministři obrany podepsali v březnu tohoto roku v maďarském Visegrádu. Tento dokument má za cíl jasně vymezit společné ambice V4 v oblasti obrany a přispět tak k větší čitelnosti visegrádské obranné spolupráce vůči EU, NATO a jednotlivým spojeneckým a partnerským zemím, především USA.

Premiér Bohuslav Sobotka na konferenci také potvrdil, že Česká republika podporuje jednotu, suverenitu, nezávislost a teritoriální integritu Ukrajiny a zároveň odsuzuje její narušování ze strany Ruska.
Premiéři zemí Visegrádské skupiny se také zabývali možnou pomocí Ukrajině na základě historických zkušeností zemí V4 při demokratické transformaci země a budování právního státu a občanské společnosti.

Zástupci zemí Visegrádské skupiny na svém setkání jednali také o dopadech ukrajinské krize na oblast energetiky. Situace na Ukrajině potvrzuje, že bylo správné, když V4 v posledních dvou letech soustředila na energetickou bezpečnost svou pozornost jako na jednu z hlavních oblastí vzájemné spolupráce. Předseda české vlády zdůraznil, že země V4 se z hlediska zásobování energiemi nacházejí v mnoha ohledech v podobné výchozí situaci, a jako sousedé tedy musí usilovat o diverzifikaci zdrojů a přepravních tras společně.

Aktuálním úkolem je zejména posílení propojení plynárenských soustav v severo-jižním směru včetně dokončení terminálu na zkapalnělý zemní plyn v polském Swinoujściu, díky kterému bude možné dovážet plyn z nových teritorií i mimo Evropu. Také dobudování chybějící infrastruktury umožní pokročit v projektu integrace regionálního trhu s plynem, který posílí energetickou bezpečnost České republiky i dalších zemí V4. Podobně by pak země měly posilovat i propojení ropné infrastruktury a integrovat své trhy s elektrickou energií.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie