Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 1. 2016 14:57

Premiér Sobotka: Vláda zásadně zlepšila čerpání peněz z EU fondů, v tuto chvíli ještě nelze přesně kvantifikovat, kolik peněz se nevyčerpá

Česká vláda od počátku svého mandátu považuje efektivní čerpání evropských fondů za svou prioritu. Vláda zásadně zlepšila čerpání peněz z EU fondů, od začátku loňského roku vyčerpala Česká republika z eurofondů téměř pětinu z celkové částky, kterou máme v období 2007–2013 k dispozici.

Naše vláda převzala odpovědnost až na jaře roku 2014 a nemohla tedy ovlivnit, kolik peněz se vyčerpalo v předcházejících sedmi letech.

V tuto chvíli ještě nelze přesně kvantifikovat, kolik z přidělené alokace se nevyčerpá. Ještě před rokem odhady nedočerpání v letošním roce přesahovaly 85 miliard korun, nyní jsou odhady o cca 50 miliard korun nižší a finální čísla mohou být ještě nižší.

Hlavní odpovědnost za případné nedočerpání nesou vlády, které byly u moci během programového období 2007 až 2013. Jednalo se o vládu premiérů Topolánka, Fischera, Nečase a Rusnoka.

Díky krokům, které naše vláda přijala v roce 2014, rychlost čerpání významně akcelerovala. Již nyní lze říci, že byl zcela vyčerpán operační program Podnikání a inovace.

V tempu čerpání fondů patříme v současné době spolu se Slovenskem mezi dva nejlepší státy ze všech zemí Evropské unie. Rychlost čerpání evropských fondů má pozitivní vliv na zaměstnanost a hospodářský růst.

Vláda i nadále klade velký důraz na maximální a včasné čerpání prostředků z nového období 2014–2020, pro které se nám podařilo vyjednat téměř 650 miliard korun. Nechceme, aby se opakovaly chyby předchozích vlád. Všechny operační programy v tomto období již mají vypsané první výzvy. Ministerstvo pro místní rozvoj bude také nadále pravidelně předkládat vládě zprávu o čerpání fondů, aby mohla v případě komplikací flexibilně zareagovat dalšími kroky.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR


Grafy - navazují na souhrnný stav čerpání a procentní podíl je vždy vztažen k podílu EU. Zdroj: MSC2007 k 4. 11. 2015

Stav proplacených prostředků příjemcům* v %
Stav proplacených prostředků příjemcům* v %

Stav prostředků v souhrnných žádostech zaúčtovaných MF-PCO* v %
Stav prostředků v souhrnných žádostech zaúčtovaných MF-PCO* v %

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie