Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 7. 2016 13:02

Premiér Sobotka: Vláda zrychlila čerpání evropských peněz, v 1. letošním pololetí jsme získali 66,6 miliardy korun!

Vývoj čisté pozice ČR vždy za 1. polovinu let 2007-2016
Vývoj čisté pozice ČR vždy za 1. polovinu let 2007-2016

Jsem velmi rád, že se nám daří úspěšně čerpat peníze z evropských fondů a plnit tak jednu z klíčových vládních priorit. Dobrou práci naší vlády v této oblasti dokládají dnes zveřejněná aktuální čísla: V prvním pololetí tohoto roku jsme obdrželi z rozpočtu EU 85,9 mld. Kč a současně odvedli 19,3 mld. Kč.

Naše čistá pozice za první pololetí ve výši 66,6 mld. Kč je od vstupu do Evropské unie druhá nejvyšší, a to po výjimečném minulém roce, kdy jsme napravovali nečinnost minulých vlád a dosáhli nejvyšší čisté pozice ve výši 126,89 mld. Kč. Nejlepší výsledky jsme v prvním pololetí zaznamenali v čerpání ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti dobíhajícího programového období 2007–2013, ale velmi pozitivní byly i příjmy ze Společné zemědělské politiky.

Díky úspěšnému čerpání peněz z fondů EU máme potřebné finanční prostředky pro rozvoj klíčových oblastí naší země, zejména podporu udržitelného hospodářského růstu, rozvoj dopravní infrastruktury i tvorbu nových pracovních míst.

Úspěšný start čerpání evropských peněz v novém programovém období 2014–2020 považuji zároveň za jednu z hlavních priorit vlády pro zbývající funkční období.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie