Aktuálně

13. 10. 2015 17:49

Premiér Sobotka vystoupil na Česko-albánském ekonomickém fóru

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 13. října 2015 zúčastnil Česko-albánského ekonomického fóra.
Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 13. října 2015 zúčastnil Česko-albánského ekonomického fóra.
Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 13. října 2015 společně s předsedou vlády Albánské republiky Edim Ramou zúčastnil Česko-albánského ekonomického fóra. Konferenci, která se uskutečnila na Ministerstvu průmyslu a obchodu, předcházelo jednání obou premiérů ve Strakově akademii.

Projev předsedy vlády na Česko-albánském ekonomickém fóru:

Vážený pane předsedo vlády,
vážení členové české a albánské vlády,
excelence,
dámy a pánové,

velice rád zahajuji spolu s albánským předsedou vlády, Edim Ramou, toto ekonomické fórum u příležitosti jeho oficiální návštěvy Prahy. Podobně jako intenzivní bilaterální jednání dnes dopoledne a podpis několika konkrétních resortních dohod a memorand o spolupráci mezi albánskými a českými institucemi je také toto fórum důkazem otevření nové kapitoly vzájemné spolupráce mezi Českou republikou a Albánií, kdy navazujeme na tradici dobrých a přátelských vztahů, které v posledním období zažívají novou dynamiku. Ta bude jistě dále narůstat s tím, jak se Albánie přibližuje a věřím že, bude přibližovat k Evropské unii.

S panem premiérem Ramou jsme se shodli, že je řada oblastí, kde lze vzájemnou spolupráci prohloubit a témata obchodně-ekonomické spolupráce zde patří mezi témata stěžejní. Z dlouhodobého hlediska je pro posílení vazeb mezi podnikateli obou zemí klíčová oblast investic a společných projektů a toto fórum vítám jako příležitost pro naše podnikatele k navázání kontaktů či prohloubení spolupráce v ekonomické oblasti. Velmi tedy vítám, že pana premiéra na jeho cestě doprovází početná delegace zástupců nejen albánských firem, ale také aktérů cestovního ruchu.

V této souvislosti bych rád uvedl, že se ve vzájemných obchodních vztazích podařilo v poslední době překonat dřívější stagnaci. Na tomto místě mi dovolte zmínit statistický údaj, který je toho důkazem, a sice že výsledky za prvních sedm měsíců tohoto roku ukazují 40% meziroční nárůst vzájemného obratu obchodu se zbožím. Dá se tedy očekávat, že letošní nárůst bude rekordní. Tuto informaci je třeba nicméně vnímat v kontextu čísel z minulých let, kdy byl zaznamenán výrazný propad oproti největšímu dosaženému objemu obchodu z roku 2010. Z tohoto hlediska je tedy nutné říci, že jsme ve vzájemných obchodních vztazích ztratili několik let a současná obchodní výměna ani zdaleka neodpovídá potenciálu, který by český i albánský trh mohl absorbovat, a naše ekonomické vztahy potřebují nový impuls. Jsem přesvědčen, že po červnovém zasedání Smíšené česko-albánské pracovní skupiny, jejíž činnost byla po třech letech opět obnovena, bude tímto impulsem právě návštěva pana předsedy vlády Ramy, která přispěje k navázání a realizaci dlouhodobějších projektů spolupráce.

Tuto spolupráci si lze představit například v sektoru železniční dopravy. Potřebná modernizace albánské železniční infrastruktury a obnova vozového parku otevírají významné příležitosti pro spolupráci českých a albánských společností a firem. Věřím, že spolupráce by mohla dosáhnout vyšší úrovně, například při přípravě klíčových strategických dokumentů pro rozvoj albánských železnic. Lze také navázat na dřívější dodávky kolejových vozidel z bývalého Československa a rád bych také připomenul, že Česká republika patří mezi země s největší hustotou železniční sítě na světě a také zemi, která má schopnosti budovat na klíč zařízení, která souvisí s železniční infrastrukturou.

Pokud jde o další možné oblasti spolupráce, jako velmi perspektivní vnímáme rovněž oblast plynárenského průmyslu zejména v souvislosti s plánovanou plynofikací Albánie. Česká republika je protkána 74 tisíci kilometry plynovodů a každá druhá česká domácnost je odběratelem plynu. To pochopitelně znamená, že naše firmy mají dostatečné zkušenosti pro to, aby nabídly kompletní know-how při projekci a výstavbě či rekonstrukci stávajících sítí. České firmy nabízejí scénář, který počítá se zahrnutím albánských firem do jejich aktivit tak, aby místní aktéři byli následně připraveni zajistit provozní bezpečnost těchto zařízení.

Vážené dámy, vážení přátelé, chci naše albánské přátele ujistit o tom, že české firmy nabízejí nejen špičkovou kvalitu za konkurenceschopné ceny, ale navíc mají upřímný zájem o dlouhodobou a vzájemně výhodnou spolupráci s albánskými partnery. Jsou si navíc velice dobře vědomy toho, že cestou, jak bojovat s konkurencí finančně silných nadnárodních společností nebo s konkurencí ze strany levné asijské produkce, je právě spolupráce s místními firmami. Česká republika by tak ráda navázala na tradiční historickou obchodní spolupráci – na konci 80. let bylo tehdejší Československo nejvýznamnějším obchodním partnerem Albánie a československo-albánský obchod představoval přibližně 11 % obratu albánské zahraniční obchodní výměny.

Základem pro jakékoliv kontakty je pochopitelně vzájemné poznávání. Proto vítám posilování spolupráce v oblasti cestovního ruchu, které bylo dnes stvrzeno podpisem vzájemné dohody. Jsem přesvědčen, že si obě země mohou navzájem nabídnout řadu turistických příležitostí a těší mne, že část dnešního programu bude věnována právě cestovnímu ruchu. Česká republika dlouhodobě podporuje Albánii v oblasti rozvoje turistické infrastruktury a jsme připraveni s Albánií nadále sdílet své zkušenosti při rozvoji turismu, například v oblasti marketingu. Zájem českých turistů o Albánii rok od roku narůstá, v absolutních číslech ovšem zatím jejich počty nejsou velké a já pevně věřím, že k dalšímu nárůstu turistické výměny přispěje otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Tiranou.

Vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, jsem přesvědčen, že také tato společná akce zaměřená na posilování vazeb na úrovni soukromého sektoru pomůže dále posílit spolupráci mezi Českou republikou a Albánií. Proto bych chtěl vyslovit přání, aby během tohoto setkání proběhla podnětná diskuse, která přinese potřebné informace a stane se inspirací pro další podnikatelské aktivity. Děkuji Ministerstvu průmyslu a obchodu, Svazu průmyslu a dopravy a Ministerstvu pro místní rozvoj České republiky za podporu při organizaci a přípravě tohoto fóra a následných separátních setkání zaměřených na podnikatelský sektor.

Chtěl bych popřát všem účastníkům tohoto fóra hodně budoucích úspěchů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie