Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2019 14:31

Projev Andreje Babiše na Česko-vietnamském podnikatelském fóru

Projev předsedy vlády na Česko-vietnamském podnikatelském fóru, 17. dubna 2019.
Projev předsedy vlády na Česko-vietnamském podnikatelském fóru, 17. dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš se ve středu 17. dubna 2019 v pražském hotelu Hilton zúčastnil Česko-vietnamského podnikatelského fóra. Spolu s ním vystoupil s projevem předseda vlády Vietnamské socialistické republiky Nguyen Xuan Phúc a další významní hosté.

Vážený pane premiére, vážená paní ministryně, vážení páni ministři, dámy a pánové,

je mi potěšením přivítat vás na česko-vietnamském podnikatelském fóru.

Tím spíše, že s Vietnamem nás pojí více než sedmdesát let intenzivní spolupráce. Vietnamští občané k nám již třetí generaci přicházejí do učení na univerzitní studium a jsou u nás nedílnou součástí malého obchodu, to jsem i v rámci projektu EET skutečně byl překvapen, a nová generace se zde začíná úspěšně realizovat na pracovním i podnikatelském trhu ve vysoce kvalifikovaných oborech. Výsledkem je, že v České republice žije v současnosti téměř 60 tisíc vietnamských občanů a 30 tisíc získalo občanství, takže je to třetí největší menšina.

A ještě zajímavější je to, že ve Vietnamu žije 200 tisíc tamních občanů, kteří hovoří česky nebo slovensky. Takže to vše je základem pro další rozvoj obchodních vztahů, které patří mezi velmi dobré a Vietnam právě prožívá obdivuhodný hospodářský rozvoj. Za posledních pět let vietnamská ekonomika rostla průměrným tempem ve výši 6 % HDP, přičemž loni růst přesáhl dokonce 7 % HDP.

Co je ještě důležitější, na růstu se podílí příliv přímých zahraničních investic, který v roce 2018 byl 19 miliard dolarů. Úspěchy vietnamské ekonomiky odráží i nedávné zlepšení dlouhodobého ratingu Vietnamu od tří hlavních ratingových agentur.

Všichni ale samozřejmě čekáme, kdy bude schválena a vstoupí v platnost Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA) a já jsem panu premiérovi slíbil, že se v tom budu angažovat, protože jak je známo, EU nefunguje velice rychle a doufejme, že to nastane brzo. Nevím, jestli to stihne ještě tento parlament před volbami, ale jako zástupce na Evropské radě to otevřu, stejně jako jsem otevřel obchod mezi Spojenými státy a Evropou po návratu ze Spojených států a taky jsem zjistil, že to nemá potřebnou dynamiku. Takže pane premiére, určitě počítejte s mojí pomocí.

Ohledně naší bilance je sice pravda, že náš nárůst exportu do Vietnamu 2018/2017 je 32 procent, ale jak bylo již řečeno, máme negativní obchodní bilanci – téměř 900 milionů dolarů. Takže máme tam určitě obrovský potenciál a já jsem i velice konkrétně na našem bilaterálním jednání a potom v rámci celé delegace podpořil naše firmy hlavně v oblasti těžebního průmyslu. Osobně jsem předal panu premiérovi prospekt naší firmy INCO Engineering, která chce vyhrát tendr na hlubinný důl Khe Cham, a řekl jsem panu premiérovi, že česká kvalita je stejná jako německá, ale že jsme konkurenceschopnější. Takže doufejme, že uspěje. Taky jsem mluvil o našich dopravních prostředcích, o autech Avia, mluvil jsem o našich firmách v obranném průmyslu, mluvil jsem taky o investici do cementárny Phu Son. Takže bylo to velice konkrétní jednání a já jsem informoval pana premiéra, že vyvážíme 85 % do Evropské unie, a my potřebujeme otevřít nové trhy.

My jsme se setkali v Davosu na ekonomickém fóru, myslím, že ten náš vztah je velice pozitivní, myslím, že máme dobrou energii, dobrou atmosféru, mluvíme otevřeně, konkrétně a i z toho dnešního jednání si beru plno úkolů. Jedna z velice důležitých věcí, jsem prosil pana premiéra, je přímé letecké spojení. A tam my můžeme mít velice konkrétní výsledek. To že naši předchůdci nám zničili našeho národního dopravce, ČSA patří k jedněm z nejstarších, ale bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Takže já jsem požádal pana premiéra a jsem velice rád, že jsou tady zástupci Bamboo Airways a budu velice rád, když ta linka se otevře do Vánoc. V Thajsku mi slíbili AirAsia, že taky otevřou linku Bangkok – Praha do Vánoc. Teď přišlo Maroko, Cassablanca prvního dubna a tím to začíná. Já myslím, že je to velice důležité a asi i nejjednodušší z hlediska těch projektů.

No a na naší straně, já jsem slíbil panu premiérovi, dnes jsem mluvil s kolegy z vlády, že budeme podstatně flexibilnější, co se týká vydávání schengenských víz, protože určitě naši občané mají zájem navštěvovat Vietnam a recipročně samozřejmě, jak už o tom pan prezident Hanák mluvil, že jsme nejkrásnější země tohoto regionu, přišlo sem 17 miliónů turistů a určitě budeme rádi, když tahle linka by byla otevřena co nejdřív a určitě to pomůže našemu byznysu. Takže já samozřejmě za sebe můžu slíbit, že všechny ty konkrétní projekty, které jsou na stole, že samozřejmě i naši podnikatelé, naše firmy se můžou na nás obracet, určitě je podpoříme a ze strany samozřejmě Vietnamu taky máme velice konkrétní požadavky na spolupráci.

Takže já jenom chci popřát, je to skvělé, že přišlo tolik lidí, že to fórum má úspěch a Vietnam je určitě obrovský trh. Asi není náhoda, že pan prezident Trump navštívil Vietnam už dvakrát za poslední období, já jsem tam nebyl ještě ani jednou, ale řekl jsem panu premiérovi, že když začne lítat to Bamboo Airways, že tam rád poletím, ten náš Airbus tam nedoletí.

Takže vám přeji hezkou konferenci. 

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie