Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 9. 2013 15:04

Projev předsedy vlády Jiřího Rusnoka na setkání s honorárními konzuly na Pražském hradě

Jiří Rusnok se zúčastnil setkání s honorárními konzuly na Pražském hradě, 2. září 2013, zdroj: archiv KPR
Jiří Rusnok se zúčastnil setkání s honorárními konzuly na Pražském hradě, 2. září 2013, zdroj: archiv KPR

Vážený pane prezidente,
vážený pane ministře Kohoute,
dámy a pánové,
vážení hosté,

je pro mě velkou ctí přivítat Vás na tomto setkání honorárních konzulů České republiky. Pro některé z Vás je to poprvé, kdy máte možnost vidět a navštívit Prahu. Chtěl bych Vám proto popřát co nejpříjemnější pobyt v tomto nádherném městě, se kterým jste během Vaší konzulární praxe ve větší či menší míře spjati.

Letos si připomínáme 50. výročí podpisu Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích. Dovolte mi připomenout, že během komplikovaného procesu sjednávání této úmluvy – mimochodem za významného přispění českého právníka Jaroslava Žourka – byla řešena otázka, zda mají být zahrnuty rovněž obecné podmínky vztahující se k honorárním konzulárním úředníkům. Myslím, že rozhodnutí zahrnout obě kategorie do jednoho dokumentu se nakonec ukázalo jako nesmírně prozíravé. Zdá se, že oni ctihodní experti předjímali velmi dobře dnešní situaci – tím mám na mysli rostoucí důležitost konzulárních úředníků honorární povahy.

Rád bych uvedl několik důvodů proč. Jednak diplomacie učinila ohromný krok kupředu a nyní zahrnuje mnohem více aktérů než kdykoli v minulosti. Při našem každodenním úsilí o informace, bezpečnost a posilování obchodní výměny nejsou již dávno ambasády a vlády jedinými subjekty. Občané, nevládní organizace a obchodní uskupení již nejsou pasivními pozorovateli. Vazba mezi potřebami občanů a každodenními aktivitami honorárních konzulů je zřejmá. Za druhé, pro úspěšné rozvíjení obchodu je nezbytné budovat dobře organizovanou síť, což vyžaduje možnost disponovat řadou záchytných bodů napříč důležitými regiony namísto jediného velvyslanectví v hlavním městě. Abych to shrnul, dovolte mi citovat jednoho zkušeného diplomata, který prohlásil: „Jestliže se cesty diplomacie rozšířily, vozidla s nimi musí držet krok.“

Na světě je samozřejmě několik států, které nevyužily možnosti zřizovat honorární konzuláty. Na druhou stranu mnoho menších států činí v posledních letech přesný opak. Zkušenost ukazuje, že právě země o velikosti České republiky ze služby honorárních konzulů často profitují.

Jsem přesvědčen, že Vaše aktivity, kterých si velmi vážím, budou skvěle zapadat do nadcházející fáze světové ekonomiky, kde spolehlivost, schopnosti a nákladová efektivita hrají zásadní roli. Dámy a pánové, dovolte mi, abych Vám popřál mnoho úspěchů při Vaší činnosti ve prospěch České republiky. Vaší práci přikládá vláda České republiky velkou váhu a já předpokládám, že tato váha přetrvá či ještě poroste i do budoucna.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie