Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 10. 2019 11:44

Projev předsedy vlády na konferenci Thirty years of growth

Premiér Andrej Babiš vystoupil s projevem na konferenci 30 let růstu, 8. října 2019.
Premiér Andrej Babiš vystoupil s projevem na konferenci 30 let růstu, 8. října 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš vystoupil v úterý 8. října s projevem na Fóru Thirty years of growth. Konference, kterou spolupořádal deník Financial Times, se zaměřila na zhodnocení ekonomického vývoje ve střední a východní Evropě po pádu železné opony.

Vaše excelence, dámy a pánové,

chtěl bych vám poděkovat za možnost promluvit na výroční konferenci nazvané Thirty Years of Growth, která je stejně jako řada dalších akcí v těchto dnech věnována 30 letům naší svobody a demokracie, avšak především 30. výročí začátku naší ekonomické transformace. Byla to ekonomická transformace a transformace institucí, která umožnila soukromou iniciativu, osvobodila a odblokovala soukromé zájmy, a tudíž umožnila příchod podnikání a podnikatelů, trhů a ekonomického růstu.

Naše ekonomická transformace byla celkově úspěšná; jsme prosperující tržní ekonomikou, aktivním členem EU, v níž patříme k zemím nejvíce zapojeným do jednotného trhu, a naším globálním úspěchem je členství v NATO, které znamená, že máme garantovánu bezpečnost a garantujeme bezpečnost ostatním členům této organizace. V životní úrovni více než kdy předtím doháníme své partnery v západní Evropě. Je to velký úspěch ve světle skutečnosti, že před 30 lety jsme byli zapojeni pouze do Rady vzájemné hospodářské pomoci, naše hospodářství nadměrně záviselo na těžkém průmyslu, služby byly nedostatečné nebo zcela chyběly, zoufale se nedostávalo investic do infrastruktury a ekonomika byla téměř stoprocentně znárodněná, vše tedy bylo plně ve vlastnictví státu. V roce 1989 jsme byli pod nadvládou cizí mocnosti. Naše země, kdysi vyhlášená silným průmyslem, se potýkala s problémy, její krajina a příroda byly zničené, politický systém byl netečný k potřebám občanů.

Dokázali jsme však tyto překážky překonat a znovu se zapojit do společenství demokratických států.

Nápravy se podařilo dosáhnout především díky úsilí a dobré vůli našich občanů, malých a velkých firem, podnikatelů a zaměstnanců.

Čelní představitelé transformace naproti tomu byli odpovědní za řadu omylů devadesátých let. Odmítali rady zahraničních odborníků, nepochopili, že potřebujeme také kapitál a nikoli jen změnu vlastnických vztahů. Bohužel jsme promarnili spoustu času a prostředků v důsledku omylů naší nezkušené elity, která se přitom mohla poučit v jiných zemích. Velké škody způsobily také zjevná nekompetentnost a špatné úmysly, ne-li přímo podvodné jednání.

Vidíme to na příkladu společnosti Škoda Auto, která byla na rozdíl od mnoha jiných průmyslových firem prodána přímo společnosti Volkswagen. Stala se lídrem naší ekonomiky, která přímo stojí za 7 % našeho HDP. Je škoda, že jsme neprodali více podniků strategickým zahraničním vlastníkům, jako tomu bylo v případě Škody.

Když nekompetentní experimentování s ekonomikou skončilo, mohli jsme přijít s řádnou regulací kapitálových trhů. Vlády měly začít s privatizací bank a nikoli si ji nechat na konec, neboť jsme tak přišli o stovky miliard v podvodných machinacích a při vyvádění majetku z podniků. Stát měl jednoduše přenést z úspěšných zemí právní řád a zákony pro tržní ekonomiku, uplatňovat nejlepší praxi ze zahraničí a vyvarovat se zbytečných experimentů. Řádný insolvenční zákon například stát zavedl až sedm let poté, co začal budovat tržní ekonomiku.

Neměli jsme privatizovat vodohospodářskou infrastrukturu, dokud jsme neměli možnost nové vlastníky přinutit, aby do těchto sítí investovali a řádně je udržovali.

Především ale zemi chyběly plány rozvoje infrastruktury; naše dálniční síť dosud není dokončena, nemáme žádné rychlovlaky a tak dále. Vidění světa, podle něhož není třeba věci plánovat, bylo chybné a nešťastné. Absenci vize a plánování osobně považuji za největší selhání transformace.

To však neznamená, že by naše transformace nebyla také velmi úspěšná. Země vytvořila zcela novou třídu soukromých podnikatelů, kteří zajišťují obživu sobě a svým rodinám, a celou síť malých a středních podniků a nových úspěšných firem, které své výrobky vyvážejí do celého světa.

Máme funkční instituce jako je nezávislá centrální banka, máme nezávislé a profesionální soudy včetně ústavního soudu.

Když jsem v roce 2014 nastupoval do funkce ministra financí, bylo nutné odvést velký kus práce na zlepšení systému výběru daní. Museli jsme zavést elektronický systém dohledu nad jejich výběrem, museli jsme se potýkat s promyšleným systémem podvodů, triků a organizovaného zločinu spojeného s výběrem DPH. Museli jsme zavést zcela novou kulturu placení daní, která v některých sektorech ekonomiky, například v gastronomii, v podstatě neexistovala. Musím připustit, že to byl obrovský, nákladný a nesnadný politický boj, v němž jsme však nakonec uspěli.

Hlavním úkolem mojí vlády je nyní dostat tuto úspěšnou ekonomiku na zcela novou úroveň, s vyšší úrovní výzkumu a vývoje, s vyšší přidanou hodnotou, s vyšší úrovní inovací.

Máme v tomto ohledu program a vizi s názvem Česká republika – země pro budoucnost, máme ambici stát se velmi brzy evropským lídrem v inovacích. Víme velmi dobře, že země, které podporují vědu, výzkum a inovace, jako jsou Finsko, Švýcarsko a Dánsko, jsou nejúspěšnější v globálním měřítku, a naší ambicí je dokázat totéž, dokonce je předstihnout. Máme velmi kvalifikovanou a vzdělanou pracovní sílu a v oblasti vědy máme obrovské množství vědců zaměřených na umělou inteligenci, nanotechnologie a mnoho dalšího. Máme úspěšné technologické společnosti a globálního lídra společnost Avast, takže je každému zřejmé, že zde existuje potenciál.

Ne všechno je však ideální. Mám například obavu, že náš velmi ziskový finanční sektor přispívá k nízkému objemu investic tím, že jeho obrovské dividendy každoročně mizí v zahraničí.  Nechceme zavádět sektorovou daň a bankovní daň jako některé sousední země. Za řešení osobně považuji zřízení Národního investičního fondu, do něhož budou přispívat banky nebo energetické společnosti a společnosti veřejných služeb. Velmi brzy představíme podrobný Národní investiční plán, který nasměruje investice do infrastruktury, školství a začínajících podniků.

K tomu všemu budeme potřebovat velmi stabilní fiskální prostředí, které moje vláda odpovědně zajišťuje. Nejenže bezpečně plníme maastrichtská kritéria, ale snižuje se také poměr našeho veřejného dluhu k HDP. Naše veřejné finance jsou v naprostém pořádku a patří k nejlepším v Evropě. Jsem velmi hrdý na náš úspěch, který podle mého názoru umožní české ekonomice v následujících třiceti letech dále růst.

Přeji této konferenci úspěch.

Děkuji vám za pozornost.

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie