Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 10. 2015 20:31

Projev premiéra Bohuslava Sobotky u příležitosti státního svátku Spolkové republiky Německo

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 1. října 2015 zúčastnil recepce pořádané velvyslancem Spolkové republiky Německo v Praze a primátorem města Berlína u příležitosti Dne německé jednoty. V letošním roce uplyne od znovusjednocení Německa 25 let.

Premiér Bohuslav Sobotka přednesl projev 1. října 2015 u příležitosti státního svátku Spolkové republiky Německo.
Premiér Bohuslav Sobotka přednesl projev 1. října 2015 u příležitosti státního svátku Spolkové republiky Německo.

Vaše Excelence, pane velvyslanče Spolkové republiky Německo, vážený pane primátore města Berlín, vážení zástupci samosprávy, dámy a pánové,

jsem rád, že vás mohu pozdravit při této slavnostní příležitosti.

Pane velvyslanče, přijměte moje blahopřání ke státnímu svátku. Znovusjednocení Německa v roce 1990, tento přelomový moment v dějinách Německa i Evropy, byl významným dnem také pro občany ČR. Sjednocené Německo znamenalo definitivní stvrzení pádu železné opony, zlomu, který otevřel cestu i Československu a později České republice do euroatlantického prostoru a k nové etapě sjednocování Evropy.

Po pádu železné opony a znovusjednocení Německa jsme budovali na nových základech také česko-německé vztahy. Ač si to dnes často ani neuvědomujeme, byla to cesta, na které existovala i úskalí a nemohli jsme se vyhnout ani citlivým otázkám. Při zpětném pohledu z dnešní perspektivy se však jedná o příběh s jednoznačně úspěšným koncem.

Důležitými milníky na této cestě byl podpis Smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci v roce 1992, dále také schválení a podpis Česko-německé deklarace z roku 1997 a navazující založení Česko-německého fondu budoucnosti a Česko-německého diskusního fóra. Nesmíme zapomínat také na významnou podporu ze strany Německa pro vstup ČR do NATO a EU. Podepsané dokumenty byly uvedeny v život a naplněny skutečným obsahem, tedy intenzivními mezilidskými kontakty a spoluprací mezi spolky, akademickými pracovišti či obcemi, a také dynamicky narůstající obchodní výměnou. Německo je dnes naším zdaleka nejvýznamnějším obchodním partnerem a německé firmy jsou důležitými a v ČR vítanými a úspěšnými investory a zaměstnavateli.

V letošním roce bylo podepsáno prohlášení o strategickém dialogu mezi našimi zeměmi a já věřím, že jeho podpis doplní zmíněnou řadu významných momentů česko-německých vztahů. Jeho cílem je proměnit naše vynikající sousedské vztahy ve skutečné strategické partnerství.

Navzdory některým názorům, které jsme si v posledních dnech mohli přečíst v médiích, já osobně jsem opravdu přesvědčen, že česko-německé vztahy jsou dnes nejlepší v naší novodobé historii. To ovšem není samozřejmé a naše společná odpovědnost je tuto úroveň spolupráce udržet a dále ji rozvíjet.

Rád bych v této souvislosti zmínil i aktuálním téma migrační krize, která vystavuje EU náročné zkoušce jednoty. Jsem přesvědčen, že migrační krize je problémem celé Evropy. Pro její úspěšné řešení je nezbytné, aby členské státy postupovaly ve shodě, jednotně a společnými silami. Je mimořádně důležité tuto jednotu udržet a nesmíme připustit, aby výzva, kterou uprchlická krize představuje, měla do budoucna negativní efekt pro celý projekt evropské integrace. ČR je připravena spolu s Německem a dalšími evropskými partnery aktivně pracovat na řešení situace vzniklé přílivem tisíců uprchlíků do Evropy a přispět také k řešení příčin celé migrační krize. Z hlediska zájmů ČR je nejdůležitějším cílem to, aby EU jako celek při této zkoušce dokázala obstát a dokázala obstát v očích našich občanů. Projekt evropské integrace je pro nás natolik důležitý, že nemůžeme dopustit, aby toto jedno téma, ač velice závažné, ohrozilo celý tento projekt.

Dovolte mi, abych se nyní vrátil zpět k česko-německým vztahům. Samozřejmě budou i v budoucnu nastávat situace, kdy budeme mít na některé otázky odlišné názory. Právě strategický dialog a otevřená diskuse na všech úrovních státní správy i v oblasti občanské společnosti, pro kterou vytváří nové cesty a příležitosti, nám v takových případech a situacích pomůže nalézat a upevňovat vzájemné pochopení mezi Českou republikou a Německem. Každopádně ale v popředí naší spolupráce stojí vždy témata, která nás spojují, a těch je podle mého názoru velká většina.

Rád bych při této příležitosti osobně poděkoval panu velvyslanci za vynikající práci, kterou zde v Praze odvádí, a za důležitou roli, kterou sehrál při iniciaci a naplnění česko-německého strategického dialogu. Těším se, že budeme moci stejně intenzivně spolupracovat i v budoucnu.

Dámy a pánové, jsem rád, že s vámi mohu v letošním roce tak významném pro česko-německé vztahy oslavit státní svátek Spolkové republiky Německo.

Přeji vám krásný večer a děkuji za vaši pozornost.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie