Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2015 14:32

Vláda chce pokračovat v dialogu s obcemi a městy, deklaroval premiér Sobotka

Ve čtvrtek 21. května 2015 se předseda vlády Bohuslav Sobotka zúčastnil zahájení XIV. sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci.
Ve čtvrtek 21. května 2015 se předseda vlády Bohuslav Sobotka zúčastnil zahájení XIV. sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci.
Ve čtvrtek 21. května 2015 se předseda vlády Bohuslav Sobotka zúčastnil zahájení XIV. sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci. Spolu s ním se ho zúčastnili i další členové vlády, předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek a předseda Združenie miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Tématy diskuze se starosty bylo například urychlení výstavby dopravní infrastruktury, čerpání evropských fondů, zpřísnění podmínek vyplácení sociálních dávek na bydlení, omezení výkupu kovů nebo zachování poboček České pošty.

Témat, která spojují vládu, obce a města, je velké množství. Chtěl bych zde deklarovat, že jsme připraveni k dialogu, jsme připraveni poslouchat vaše reálné zkušenosti, které máte z praxe, a jsme připraveni pružně měnit předpisy a zákony tak, abychom podpořili rozvoj naší země a rozvoj měst a obcí,“ uvedl předseda vlády s tím, že zpětná vazba od starostů či primátorů je pro vládu nesmírně důležitou zpětnou vazbou. 

Projev předsedy vlády na XIV. sněmu Svazu měst a obcí

ážené starostky, vážení starostové,

vážené primátorky, vážení primátoři,

dámy a pánové,

především bych chtěl poděkovat za pozvání na XIV. sněm Svazu měst a obcí České republiky. Když se konal váš poslední sněm, bylo to v roce 2013 v Českých Budějovicích, tak bylo ještě těsně před volbami do Poslanecké sněmovny, takže jako předseda vlády vystupuji na takovémto sněmu poprvé.  

Chtěl bych při této příležitosti zdůraznit, že spolupráci mezi státní správou a samosprávou pokládám za velmi důležitou pro dobré vládnutí v zemi a pro schopnost účinně a spolehlivě realizovat veřejnou politiku. Jsem rád, že na podzim loňského roku se podařilo uskutečnit společné jednání vlády se Svazem měst a obcí, a byl bych velmi rád poté, kdy si zvolíte své nové vedení, abychom si co nejdříve domluvili konkrétní termín, a takovéto jednání jsme v letošním roce zopakovali.

Dovolte mi, abych využil této příležitosti, která je do značné míry unikátní, a přímo oslovil takto velké množství reprezentantů naší samosprávy, abych zmínil některá témata, která pokládám z pohledu předsedy vlády za důležitá a která jsou nepochybně styčnými body mezi činností vlády a činností městských a obecních samospráv.  

První téma, které je důležité pro nás pro všechny a které také tvoří podstatnou část agendy současné české vlády, je snaha maximálně využít evropské prostředky pro rozvoj naší země. Zaměřili jsme se na zrychlení čerpání evropských fondů, abychom zabránili pokud možno propadnutí těchto finančních prostředků, tedy snažíme se minimalizovat toto riziko. V loňském roce jsme dosáhli rekordu z pohledu čerpání. Podařilo se vyčerpat asi 111 miliard korun a podařilo se snížit částku, která byla původně odhadována, že propadne. V rychlém tempu se snažíme pokračovat i v letošním roce. Konec konců to potvrzují i čísla o vývoji státního rozpočtu a zrychluje se tempo investic, které jsou realizovány ze státního rozpočtu. Podílíme se na kofinancování, současně také dochází k tomu, že se zrychluje hospodářský růst a myslím si, že to je i v důsledku naší snahy pokud možno vrátit Bruselu co nejméně finančních prostředků.

Samozřejmě součástí toho už dnes je i příprava na čerpání nových fondů. Myslím, že to vás všechny absolutně zajímá nejvíce. Jsem rád, že máme v tuto chvíli schváleno šest operačních programů. Z pohledu vlády předpokládám, že se k nim rychle připojí také Integrovaný regionální operační program, který pro vás bude samozřejmě velmi důležitý. Snažíme se, abychom nepromarnili čas, a v době, kdy jsme čekali na schválení operačních programů ze strany Evropské komise, jsme se snažili, aby se jednotlivé řídící orgány, jednotlivá ministerstva, připravily na okamžik, kdy programy už budou schváleny, aby byly připraveny harmonogramy výzev, aby byla připravena koncepce, aby byly připraveny informační metodické materiály. Jsme dohodnuti, že využijeme skutečně všech možností, aby schválené operační programy začaly už v příštích týdnech a měsících s prvními výzvami. To znamená, nechceme zbytečně váhat, nechceme usnout na vavřínech a chceme maximálně zrychlit čerpání tak, abychom se vyhnuli té situaci, že vláda, která přijde po nás, bude muset zase na poslední chvíli dělat organizační kroky, aby o evropské peníze nepřišla.

Jsem také rád, že se nám daří realizovat i další programy, které jsou důležité pro města a obce. Určitě tady pan ministr životního prostředí bude mluvit o programu Nová zelená úsporám, který je poměrně podstatný. Jsem velmi rád, že se vláda rozhodla zlepšit podmínky toho programu a že se rozhodla pro jeho pokračování. Asi víte, že jsme poprvé poskytli krajům peníze na opravy silnic druhé a třetí třídy v letošním roce v poměrně masivním rozsahu 4,5 miliardy korun. Bude důležité, aby si s tím kraje dobře poradily, a chci říci, že by to mělo být součástí politiky vlády i nadále.

V minulých letech jsem sledoval s velkým překvapením, že státní fond dopravy každý rok vracel do státního rozpočtu několik miliard korun a neexistovala zde jakákoliv možnost pokusit se tyto peníze využít, aby se skutečně mohly investovat do dopravní infrastruktury. Jsem rád, že letos jsme skutečně do dvojek a trojek tyto finanční prostředky dát mohli.  

Chci zmínit také fakt, že se snažíme vytvořit zdroje pro to, aby obce a města, které mají problém s kapacitami v mateřských a základních školách, mohly získat peníze ze státního rozpočtu ve formě dotací. V příštích letech také ve formě dotací z fondu Evropské unie. Naše vláda se už v loňském roce pokusila rychle reagovat změnami legislativy na problémy, které jsme hodně silně cítili. Myslím, že jste je cítili i v obcích. Přijali jsme novelu zákona o veřejných zakázkách, která by více reagovala na potřeby reálné praxe, teď se připravuje nový zákon o zadávání veřejných zakázek a my silně stojíme o interakci s komunální sférou, protože vy jste samozřejmě těmi, kdo se v první linii musí vypořádat s tím, jak jsou dnes nastavena pravidla pro veřejné zadávání. Mým cílem je, aby nový zákon o zadávání veřejných zakázek udržel vysokou míru transparentnosti, ale současně aby umožnil v reálném čase realizovat investiční projekty. Dnes to tak velmi často není a je to obrovský problém a obrovská bariéra z hlediska naší schopnosti investovat.

Chci také zmínit fakt, že jsme změnili zákon a zvýšili jsme ceny za výkup pozemků pod komunikacemi. Od toho si velmi slibuji zrychlení výstavby státní dopravní infrastruktury. Vy z vás, kteří máte ve svých obcích a městech průmyslové zóny, určitě víte, že jsme také novelou zákona snížili poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, takže tím pádem jsme zlevnili možnost investovat v průmyslových zónách. Doufám, že se to v letošním roce pozitivně projeví.  

Pracujeme také na změnách ve stavebním řízení. To je velký úkol pro Ministerstvo pro místní rozvoj, které připravuje novelu stavebního zákona. Naším cílem je opět zjednodušit a zrychlit povolování staveb v České republice.

Obce dlouhodobě poukazovaly například na potřebu registru přestupků a jsem rád, že tento zákon je v závěrečné fázi projednávání v Poslanecké sněmovně. Další je otázka sběren a regulace výkupu kovů. Opět, přijali jsme legislativní změny a jsem rád, že i Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo jít cestou zákazu hotovostních plateb v souvislosti s výkupy kovů v naší zemi. I tady jsme připraveni na další dialog se samosprávami, jak optimálně nastavit pravidla, ale klíčové je, že už něco děláme. Už se nekoukáme na tyto věci, registr přestupků se připravuje, regulujeme výkupy kovů a jsme připraveni dále pokračovat. Totéž se týká regulace výplaty sociálních dávek na bydlení, kde už jsme zpřísnili parametry pro poskytování těchto dávek, změnily se podmínky, obce jsou do toho teď zapojeny na základě pozměňujícího návrhu, který prošel v Poslanecké sněmovně. Uvidíme, jak se systém osvědčí, i tady bude důležitá zpětná vazba a určitě v případě, že bude potřeba udělat další legislativní úpravu, je vláda připravena na základě vyhodnocení zkušenosti v praxi s tím pokračovat. Čeká nás velká debata o konceptu sociálního bydlení. To, že se nám tady vyrojily ubytovny, to, že byl problém se zneužíváním dávek, je důsledkem toho, že jsme jedna z mála zemí, která nemá zákon o sociálním bydlení. Čeká nás debata o jeho konkrétní podobě. I tohle je pro nás pro všechny velká výzva.

Další téma, které nás všechny společně zajímá, je Česká pošta. Vláda se rozhodla, že nebude rušit pobočky, hledáme možnosti, jak zlepšit hospodaření tohoto podniku, a také máme v pondělí na vládě zákon, který by měl zajistit, že stát se bude podílet na hrazení ztráty České pošty právě proto, abychom mohli udržet pobočkovou síť.

Zkrátka témat, která spojují vládu, obce a města, je velké množství. To, co pokládám za důležité, a co bych chtěl tady deklarovat, je, že jsme připraveni k dialogu. Jsme připraveni poslouchat vaše reálné zkušenosti, které máte z praxe. Jsme připraveni pružně měnit předpisy a zákony tak, abychom podpořili rozvoj naší země, abychom podpořili rozvoj měst a obcí. Hlavně proto jsem dnes přijel a proto jsem rád, že jsem před vámi mohl vystoupit, abych jasně deklaroval připravenost debatovat s vaším vedením, s vašimi experty, s vašimi zástupci a zapojit vás samozřejmě do legislativního procesu tak, aby tu byla zpětná vazba i pro naši vládní koalici.

Chci poděkovat za dosavadní spolupráci svazu v uplynulém období zhruba roku a čtvrt fungování nové vlády, chci poděkovat za reflexi, za připomínky, často kritické připomínky. Je to potřeba jako sůl a pro každou vládu je to nesmírně užitečné.

Ještě jednou děkuji a dovolte mi, abych vám popřál hodně štěstí a úspěchu ve vaší náročné práci v čele měst a obcí. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie