Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 12. 2023 15:04

Ministryně Helena Langšádlová se setkala s prezidentem Petrem Pavlem. Jednali o novém zákonu o výzkumu i o podpoře klíčových technologií

Ministryně Helena Langšádlová na jednání s prezidentem Petrem Pavlem, foto: KPR, Zuzana Bönisch
Ministryně Helena Langšádlová na jednání s prezidentem Petrem Pavlem, foto: KPR, Zuzana Bönisch
Prezident Petr Pavel přijal 13. prosince na Pražském hradě ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou. Jednání se týkalo nového zákona o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí a podpory výzkumu kritických a klíčových technologií.

„Panu prezidentovi jsem představila klíčové agendy, které řeším. Mluvili jsme spolu zejména o novém zákoně o výzkumu, výzkumu, inovacích a transferu znalostí, o reformě transferu, ale i o podpoře výzkumu a vývoji v klíčových technologií, kterými jsou umělá inteligence, kvantové technologie a technologie spojené s vývojem polovodičů“, uvedla ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Ministryně představila prezidentovi i jednotlivé priority připraveného nového zákona o výzkumu, kterými jsou transfer znalostí a podpora inovací, zlepšení podmínek pro vědce a vědkyně, snížení administrativní zátěže, strategický přístup k řízení vědy a ochrana bezpečnostních zájmů státu ve výzkumu.

V návaznosti na to ministryně prezidentovi prezentovala také jednotlivé kroky plánované reformy transferu – přenosu vědeckých výsledků do praxe. Ministryně se shodla s prezidentem na nutnosti vybudování provázaného a robustního systému, který napomůže vzájemnému využívání kapacit výzkumných organizacích, vysokých škol i podniků tak, aby se zefektivnil proces přenosu vědeckých poznatků do praxe. Komplexní reformu transferu představí ministryně Langšádlová v lednu 2024 a na tuto událost dnes pana prezidenta Pavla pozvala.

Dále ministryně Langšádlová diskutovala s prezidentem Pavlem o nutnosti podpory výzkumu v soukromém sektoru a představila své kroky k lepšímu nastavení daňových odpočtů a posílení dalších nástrojů nepřímé podpory, kterými jsou například reinvestice výnosů do výzkumu. Mezi další témata, o kterým ministryně jednala s prezidentem, patří podpora zaměstnaneckých akcií nebo nutnost zapojení českých výzkumníků do evropských projektů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie