10. 1. 2017 13:22

Deník.cz: ČSSD chce ve vládě prosadit pomoc rodinám či seniorům

ČSSD chce do voleb ve vládě prosadit zvýšení přídavků na děti či otcovskou dovolenou. Soustředit se bude i na seniory, zaměstnance nebo bezpečnost. Novinářům to dnes řekl premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Kabinet by podle něj měl využít toho, že ve Sněmovně nemá jen těsnou většinu, a až do konce svého mandátu by měl fungovat naplno.

Sobotka jako hlavní prioritu sociální demokracie označil pomoc rodinám s dětmi. "Máme možnost prosadit změny, které budou znamenat konkrétní zlepšení," uvedl. Jmenoval zvýšení příspěvku na děti nebo otcovskou dovolenou. Ministryně práce Michaela Marksová chce mimo jiné prosadit předpis o sociálním bydlení a dlouhodobé ošetřovné.

Seniorům by měl pomoci nový systém valorizace penzí, který bude lépe zohledňovat růst mezd, a nižší limity na spoluúčast pacientů z řad seniorů. Sociální demokracie chce také prosadit regulaci agentur práce a zvýšit dávky při dlouhodobé nemoci. Zaměstnance by měl podpořit i další růst minimální mzdy.

Ministři sociální demokracie by měli také pracovat na stabilizaci zdravotní péče a posilování bezpečnosti, uvedl Sobotka. V kabinetu chce ČSSD také tlačit na to, aby byla zahájena výstavba klíčových dopravních staveb a zrychlilo se čerpání evropských fondů. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík chce sestrám u lůžek od července přidat 2000 korun či rozšiřovat počet studentů lékařských fakult.

Resort průmysl bude pracovat na podpoře exportu a modernizaci investičních pobídek. "Budeme se zaměřovat na to, aby investice, co přicházejí, byly s vysokými platy pro zaměstnance," uvedl ministr Mládek. Ministryně školství Kateřina Valachová se soustředí na kariérní řád pro učitele a posilování rozpočtu svého resortu.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka novinářům řekl, že chce řešit nezaměstnanost a vzdělání v sociálně vyloučených lokalitách a spolu s ministerstvem spravedlnosti dokončit novelu insolvenčního zákona.

...

Celý článek na: http://www.denik.cz/z_domova/cssd-chce-ve-vlade-prosadit-pomoc-rodinam-ci-seniorum-20170110.html

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X