Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

9. 2. 2017 8:38

PRÁVO: Jedna plus jedna se musí rovnat dvě

V tomto volebním období podpořila vláda rodiny s dětmi řadou důležitých opatření. Zavedla daňové zvýhodnění na druhé a další dítě, zvýšila porodné, snížila DPH na dětskou výživu. Navyšuje se kapacita mateřských školek, v běhu je razantní úprava přídavků na děti rodinám, v nichž alespoň jeden rodič pracuje.

Podpora rodin s dětmi je pro vládu jednou z nejdůležitějších priorit. Považuji za logické a spravedlivé podat pomocnou ruku také rodinám, které vychovávají více dětí stejného věku. Jako otec dvojčat vím, že je to několikanásobná radost, ale zároveň také několikanásobná péče, ochrana a starost. Potvrdí to asi každý rodič, který vychovává pár identických originálů.

Ve srovnání s počátkem 90. let je dnes rodin, jimž se současně narodí více dětí, téměř dvojnásobek. Ale sociální systém se s jejich podporou dosud přiměřeně nevyrovnal.

Nárok na rodičovský příspěvek má dnes ze zákona rodič, který pečuje o nejmladší dítě v rodině. Příspěvek je tedy vázán na výkon určité péče. V současné době je nastaven na hodnotu 220 tisíc korun.

Rodič pečující o dvojčata musí takové péče vynaložit prakticky dvakrát víc než ten, kdo vychovává jedno dítě. A to pomíjím fakt, že náklady na domácnost s vícerčaty jsou pochopitelně mnohem vyšší než náklady na výchovu jednoho potomka.

Klub dvojčat a vícerčat spočítal, že rodina s dvojčaty dostane od státu zhruba o třetinu méně než rodina se dvěma potomky narozenými s ročním odstupem. Při tříletém odstupu mezi sourozenci už ale dostává rodina s dvojčaty o polovinu méně.

Kromě toho je ale situace rodin s vícerčaty napjatější, neboť stejnou výši rodičovského příspěvku obdrží rodina s dvojčaty, trojčaty či paterčaty.

Považuji za logické, aby se tato skutečnost konečně zohlednila v platné legislativě a došlo ke spravedlivému narovnání rodičovského příspěvku pro rodiče vícerčat. Proto v krátké době předložím legislativní návrh, který matkám a otcům vícerčat zvýší rodičovský příspěvek. Není přece v pořádku, když se pro rodiče vícerčat musejí organizovat celonárodní sbírky.

Jsem přesvědčen, že platí jednoduché mantry. Rodina je základ státu a děti jsou naše budoucnost. Proto chci nastavit nediskriminační podmínky podpory pro všechny rodiče.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X