Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

7. 2. 2017 8:53

PRÁVO: Projekt HateFree Culture končí, ministr Chvojka ho nechce

Projekt HateFree Culture, který bojoval proti projevům rasové i jiné nesnášenlivosti ve společnosti, v dubnu skončí. Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) rozhodl, že fungování této iniciativy neprodlouží. Včera o tom informoval časopis Týden.

Chvojkův předchůdce Jiří Dienstbier (ČSSD) na Twitteru uvedl, že rušení projektu nepovažuje za rozumné.

Kampaň HateFree Culture byla spuštěna v listopadu 2014 a byla z 80 procent financována z takzvaných norských fondů. Zaměřovala se především na mladé lidi.

„Od počátku jsem to vnímal jako časově omezený projekt, který by neměl přerůst do trvalé agendy Agentury pro sociální začleňování,“ řekl ministr Chvojka.
Kampaň se podle něj dostala do slepé uličky. „Nejvíce pozornosti nakonec přitahuje její pozadí, financování a personálie s ní spojené, méně už její obsah,“ doplnil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce s ministrem Chvojkou o projektu ještě mluvit. Řekl to v debatě se sdružením Idealisté, které je napojené na ČSSD.
„Ohledně HateFree jsem ještě neměl s Chvojkou možnost mluvit, ale chci si s ním promluvit, co ho vedlo k tomu rozhodnutí,“ odpověděl Sobotka s tím, že byl Chvojkovým rozhodnutím překvapen. „Neměli bychom rezignovat na snahu čelit šíření xenofobie a nenávisti ve společnosti a on to má koneckonců jako ministr pro lidská práva v náplni práce. Ale zdá se, že tam nějaké problémy objektivně existovaly,“ uvedl Sobotka.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X