Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

25. 3. 2014 18:28

26.03.2014 Představení Kampaně proti rasismu a násilí z nenávisti

Ministerstvo financí ČR pořádá ve středu 26. března konferenci k zahájení národního programu pro snižování nerovností mezi skupinami a podporu sociálního začleňování, který je jedním z programů hrazených prostřednictvím finančního mechanismu EHP/Norsko. Tento program bude v České republice naplňovat předem definovaný projekt Úřadu vlády „Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti“.

Na konferenci, které se zúčastní zástupci Ministerstva financí, Úřadu vlády, Agentury pro sociální začleňování, Velvyslanectví Norského království v Praze a Kanceláře finančních mechanismů, bude nejprve představen samotný program CZ 05 „Národní, regionální a místní iniciativy pro snižování nerovností mezi skupinami a na podporu sociálního začleňování“.

Poté bude představena „Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti“, která bude jediným projektem v rámci tohoto programu. Realizátorem kampaně bude Agentura pro sociální začleňování, která je jedním z odborů Úřadu vlády. Kampaň bude cílit na děti a dospívající mládež ve věku 10 -15 let a na další profesní skupiny, které projevy násilí z nenávisti a jejich prevenci v terénu řeší. Jedná se zejména o učitele, policisty, vedení samospráv i o zástupce místních Romů. Součástí projektu bude kromě aktivit zaměřených na školy, učitele a policisty i celostátní mediální kampaň zaměřena na mladé lidi ve věku do 25 let, kteří se nechávají nejsnáze strhnout svým okolím k rasově nesnášenlivým projevům. Jedním z cílů kampaně bude také získat více prostoru pro výpovědi obětí a ohrožených skupin v médiích jak masových, tak sociálních.

Další části kampaně se zaměří na šíření dobrých praxí v sociálním začleňování mezi jednotlivými samosprávami. V rámci kampaně vzniknou i výzkumy o zadluženosti a o migraci sociálně vyloučených a vnitrostátní sociálním vyloučením ohrožených obyvatel ČR. Většina aktivit bude zadána externím dodavatelům prostřednictvím veřejných zakázek, které bude k jednotlivým oblastem realizátor kampaně postupně vyhlašovat. Většina aktivit kampaně proto bude zahájena až během podzimu tohoto roku.

Kampaň bude realizována během 26 měsíců od dubna 2014 do konce dubna 2015. Náklady na tříletý projekt dosáhnou částky 37 milionů korun.

Kontakt

Jaroslav Valůch, Agentura pro sociální začleňování - koordinátor Kampaně proti rasismu a násilí z nenávisti
tel.: 724 386 307
mail: valuch.jaroslav@vlada.cz  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X