Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

2. 12. 2015 11:36

Avízo: Na Masarykově univerzitě v Brně proběhne veřejná debata o uprchlické krizi a právu

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier pokračuje v sérii debat na akademické půdě. Ve čtvrtek 3. 12. od 16:00 hodin se zúčastní diskuse v aule Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Spolu s ministrem budou s veřejností debatovat rektor Masarykovy univerzity doc. Mikuláš Bek, odbornice na mezinárodní právo veřejné Kateřina Uhlířová a Linda Janků a také filozof Václav Bělohradský, se kterým ministr Dienstbier již dříve absolvoval debaty na Ostravské univerzitě, Slezské univerzitě v Opavě a Univerzitě Palackého v Olomouci.

Pozvánka na debatu se studenty o uprchlické krizi - Masarykova univerzita v Brně

Po teroristických útocích v Paříži vnímá ministr Dienstbier potřebu o tématu uprchlické krize mluvit o to naléhavěji. Zdůrazňuje, že boj proti terorismu a uprchlická krize jsou dvě rozdílná témata. Opakovaně připomíná, že je třeba hledat společné evropské řešení a zaměřit se především na vylepšení životních podmínek v zemích, odkud uprchlíci přicházejí a zastavit tak či omezit migraci do Evropy.     

"Je dobré řešit příčiny krize, ale my se také musíme zaměřit na řešení  důsledků. Bylo by dobré, kdybychom se mohli ujednotit na společné evropské azylové politice ", říká ministr Dienstbier. Zdůrazňuje, že musíme být opatrní a dbát na bezpečnostní pravidla, ale zároveň nesmíme opomíjet humánní rozměr. „To, co se stalo v Paříži, je odporná věc, je to tragédie. Na druhou stranu jsou tu velká množství lidí, na které to taky dopadá, lidí, kteří zoufale utíkají právě před muslimskými extremisty, a my musíme samozřejmě pamatovat na obě dvě hlediska.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X