Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 12. 2015 16:16

Avízo: Letošní předávání Cen VVZPO za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení doplní unikátní výstava

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany pořádá v pátek 4. prosince 2015 od 17 hodin v Lichtenštejnském paláci Slavnostní večer k Mezinárodnímu dni osob se zdravotním postižením.

V rámci něj bude zahájena neobvyklá výstava obrazů handicapovaných malířek a malířů malujících ústy nebo nohama. Nakladatelství UMÚN, pod jehož hlavičkou se tito umělci sdružují, působí v České Republice od roku 1993 jako součást Celosvětového sdružení umělců malujících ústy a nohama. Hlavním posláním nakladatelství je umožnit lidem s vážným tělesným postižením, aby se stali právoplatnými členy společnosti a aby mohli žít a pracovat dle svých možností jako ostatní.

Během Slavnostního večera budou také vyhlášeny výsledky XXII. ročníku soutěže o Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení.

Tuto cenu uděluje od roku 1994 Vládní výbor pro zdravotně postižené občany (VVZPO), který patří do gesce min. Dienstbiera. Za dobu existence soutěže jí prošlo více než 1200 publicistických děl. V letošním ročníku bylo hodnoceno 59 prací, které posuzovala nezávislá devítičlenná porota.

Oceňována jsou ta díla, která nejvhodnějším a nejlepším způsobem upozorňují na téma zdravotního postižení. Hlavním měřítkem při jejich posuzování je tedy to, jak může přihlášená práce oslovit širokou veřejnost, seznámit ji s danou problematikou a pozitivně ovlivnit její přístup k osobám se zdravotním postižením.

Ceny jsou udělovány celkem ve třech kategoriích – tiskové, rozhlasové a televizní.

Účast na slavnostním večeru přislíbili ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a místopředseda VVZPO Jiří Dienstbier, který bude předávat ceny v tiskové kategorii, vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák, který předá ceny nejlepším autorům v rozhlasové kategorii, a také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a místopředseda VVZPO Václav Krása, z jehož rukou převezmou ocenění nejlepší autoři v televizní kategorii.

Moderátorkou večera bude Jarmila Balážová, součástí programu bude i hudební vystoupení skupiny AJETO!, která se skládá z devíti členů, jimiž jsou převážně klienti Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická.


Mezinárodní den osob se zdravotním postižením si připomínáme každoročně 3. prosince již od roku 1981, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů poprvé vyhlášen. Každoroční oslava Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením si klade za cíl podporovat porozumění problematice zdravotního postižení. Rovněž se snaží zvýšit povědomí o přínosech, které integrace osob se zdravotním postižením přináší do všech aspektů politického, společenského, hospodářského a kulturního života.

Každý rok je v rámci Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením stanoveno konkrétní téma, které určuje oblast, na niž má být zaměřena hlavní pozornost v příštím období.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X