Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 11. 2015 14:31

Avízo: Protikorupční rada o Akčním plánu boje s korupcí na příští rok

V úterý 1. prosince 2015 od 9:30 hodin se na Úřadu vlády České republiky pod vedením ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera uskuteční osmé jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Hlavním bodem bude návrh Akčního plánu boje s korupcí na rok 2016.

Akční plán je zásadním koncepčním dokumentem rozvíjející dlouhodobou Vládní koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017 a představuje tak jeden z hlavních nástrojů.

Materiál je Radě vlády předkládán v průběhu vypořádání připomínek vzešlých z minulého jednání Rady a mezirezortního připomínkového řízení. Základní oblastí vládního boje s korupcí je veřejná správa s důrazem na státní správu. Kromě návrhu nových legislativních i nelegislativních opatření je jedním z úkolů Akčního plánu důraz na optimální zavedení již schválených předpisů do praxe.

Mezi nejdůležitější úkoly úkoly Akčního plánu na 2016 patří přijetí legislativního řešení ochrany oznamovatelů korupce a vytvoření základního dokumentu, který představí možnosti a východiska budoucí regulace korupce ve zdravotnictví.

Dalším z bodů programu je návrh Metodiky hodnocení korupčních rizik, jejímž cílem je komplexní posouzení korupčního potenciálu navrhované právní úpravy a volba opatření vedoucích k odstranění korupčních rizik při její aplikaci.

Metodika je aktualizována s cílem zajistit kvalitní úroveň zpracování takového zhodnocení a zejména usnadnit předkladatelům legislativních návrhů orientaci v dané problematice.

Následně Rada projedná problematiku Rámcového rezortního interního protikorupčního programu, který je aktualizován ve vazbě na zákon o státní službě, zveřejňování životopisů představených pracovníků a uvádění informací o poradcích a poradních orgánech na  webových stránkách jednotlivých úřadů.

Jako posledním bodem se bude Rady vlády zabývat Závěrečnou zprávou vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření způsobu vyšetřování kauzy Opencard.


Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik.

Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X