Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 7. 2015 16:47

Druhé zasedání pracovní skupiny pro oblast vzdělávání Romů

Pracovní skupina pro oblast vzdělávání Romů při Radě vlády pro záležitosti romské menšiny na svém druhém zasedání ve čtvrtek 30. 7. projednala aktualizaci dvou dotačních programů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podporu integrace příslušníků romské komunity.

Konkrétně programu „Podpora sociálně znevýhodněných romských žáků středních škol a studentů vyšších odborných škol a konzervatoří na rok 2016“ a programu na podporu integrace romské komunity na rok 2016.

Ve druhé části byl členům pracovní skupiny pro oblast vzdělávání Romů představen koncept mezinárodní konference se zaměřením na přípustnost sběru etnických dat a odpovídajících metod jejich shromažďování v oblasti vzdělávání, který představili organizátoři této konference -  Open Society Fund Praha a Úřad vlády České republiky.

Členové pracovní skupiny pro oblast vzdělávání Romů se ztotožnili s prezentovanými cíli konference. Ta si klade za cíl zjistit, jaká data se dnes v České republice sbírají v oblasti vzdělávání, určit, jaká data bychom potřebovali pro snižování nerovností ve vzdělávání, a jak tato data mohou napomoci např. v boji s rasovou segregací.  Konference by měla podpořit národní diskusi za účasti zahraničních expertů. V této souvislosti organizátoři akce zahájí jednání se zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a České školní inspekce.       


Rada vlády pro záležitosti romské menšiny (dále jen Rada) je stálým poradním a iniciačním orgánem vlády v oblasti romské integrace. Rada systémově napomáhá integraci Romů do společnosti. Zabezpečuje součinnost resortů odpovědných za realizaci dílčích opatření a plnění úkolů, vyplývajících z usnesení vlády a mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána. Soustřeďuje, projednává a předkládá vládě informace, podklady a návrhy pro tvorbu a uplatňování politiky vlády, které se týkají Romů. Podrobnější informace o složení a úkolech Rady jsou uvedeny v jejím Statutu, způsob jednání upravuje Jednací řád. Činnost Rady (včetně činnosti jejích výborů i pracovních skupin) zajišťuje kancelář, která je organizační součástí Úřadu vlády České republiky. Klíčovými dokumenty Rady je Strategie romské integrace do roku 2020 a Zpráva o stavu romské menšiny v České republice, která je vládě předkládána každoročně vládě na vědomí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X