Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 5. 2015 14:56

Jiří Dienstbier ocenil v Lidicích vítěze Mezinárodní dětské výtvarné výstavy

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier předal dnes ocenění dětem z České republiky, které získaly Individuální medaili 43. Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2015. Vernisáž letošního ročníku se uskutečnila v sobotu 30. 5. 2015 v zahradě Lidické galerie.

Od rána na zahradě probíhaly hry a dílny pro děti. V 11 hodin byly na pódiu slavnostně předány medaile 54 dětem z České republiky. Po skončení ceremoniálu byla slavnostně přestřižena páska a 43. MDVV Lidice 2015 byla otevřena. Více než 400 hostů bylo okouzleno vynikajícími oceněnými dětskými výtvory na téma SVĚTLO, které doslova rozzářily Lidickou galerii.

Jiří Dienstbier navštěvuje Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu pravidelně i se svou rodinou. Medaile oceněným předává nejen jako ministr pro lidská práva, ale i jako senátor za volební obvod Kladno a Praha-západ, neboť svůj post senátora loni na podzim obhájil.

Letošního ročníku se zúčastnilo 21 380 dětí ze 71 zemí světa, ze kterých mezinárodní porota ocenila přes 1 200 prací. Expozice bude v Lidicích k vidění do 31. 10. 2015 a posléze na dalších místech v ČR i zahraničí.

Jiří Dienstbier ocenil v Lidicích vítěze Mezinárodní dětské výtvarné výstavy 2015
 

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice (MDVV Lidice) byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Tato původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní a během své historie se stala dobře známou nejen mezi dětmi a učiteli u nás, ale doslova v celém světě. V posledních letech do výstavy přichází pravidelně více než 25 000 velice kvalitních výtvarných děl od dětí nejen z České a Slovenské republiky, ale i z dalších 60 - 70 států, včetně tak vzdálených zemí jako jsou Čína, Japonsko, Filipíny, Indie, Keňa, Malajsie, Srí Lanka nebo Zimbabwe. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X