Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

28. 5. 2015 20:13

Legislativní rada vlády projednala tři návrhy zákonů, zákon o evidenci tržeb schválila

Ve čtvrtek 28. května 2015 se na Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání tři body. Z toho:

Přijala:
- návrh zákona o evidenci tržeb
- návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb

Doporučila upravit:
- návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek
 

Návrh zákona o evidenci tržeb:
Návrh umožní zřízení integrovaného systému způsobilého zprostředkování on-line přenosu předepsaných informací o evidovaných tržbách. Inspirací pro zavedení tohoto systému je systém tzv. fiskalizace, který úspěšně funguje v Chorvatské republice. On-line řešení je základním rozdílem oproti předešlé snaze o sledování tržeb, která byla ztělesněna tzv. registračními pokladnami, jež umožňovaly evidovat tržby prostřednictvím jejich interní paměti.
Návrh předpokládá, že evidovány budou v zásadě podnikatelské tržby, které jsou uskutečněny v hotovosti, kreditní kartou či jinými obdobnými ekvivalenty. Výjimky z evidování tržeb se předpokládají pouze v případech, ve kterých s ohledem na model podnikání není evidování tržeb možné nebo účelné.
Návrh svěřuje výkon správy samotné evidence správci daně z příjmů, přičemž zmocnění ke kontrole plnění uložených povinností je vedle orgánů Finanční správy České republiky uděleno též orgánům Celní správy České republiky. Významnou roli v kontrole nad dodržováním povinnosti podle navrhovaného zákona bude mít též veřejnost. Navržený model totiž předpokládá možnost zákazníka ověřit, zda byla jeho transakce řádně zaevidována v systému správce daně.
Vybrané technické parametry a případné důvodné výjimky z evidence budou na základě zákonného zmocnění obsaženy v prováděcím právním předpise.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo financí (MF).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb:
Předmětný návrh zákona je standardním návrhem právního předpisu provádějícího dílčí změny v některých zákonech, jejichž potřeba je vyvolána přijetím zákona o evidenci tržeb.
V oblasti daní z příjmů návrh zákona zavádí jednorázovou slevu pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby podle zákona o evidenci tržeb, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim nastanou v souvislosti s účinností zákona o evidenci tržeb. Sleva je navrhována pro tuto skupinu poplatníků z důvodu, že podle dostupných zjištění pouze nízké procento využívá při svém podnikání nějakou pokladnu či pokladní systém. Tato skupina bude nejvíce zatížena vstupními náklady na zavedení povinnosti evidence tržeb.
V oblasti daně z přidané hodnoty dochází k přeřazení stravovacích služeb ze základní sazby daně (21 %) do první snížené sazby daně (15 %). Důvodem je snaha o zmírnění dopadů zavedení evidence tržeb do nárůstu cen v segmentu, u kterého dostupné analýzy ukazují riziko krácení tržeb a neplnění daňových povinností ve značném rozsahu.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo financí (MF).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.
 

Návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek, integrované protidrogové politice a o změně souvisejících zákonů (zákon o ochraně zdraví před návykovými látkami):
Navrhovaný zákon nahradí platný zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, který lze pokládat za zastřešující právní úpravu v protidrogové oblasti. Cílem zákona je především zavedení dalších opatření směřujících k ochraně zdraví občanů a snaha o snížení škod souvisejících s užíváním tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.
Nově zákon například:
- rozšiřuje místa, kde je zakázáno kouřit, zejména za účelem posílení ochrany zdraví před expozicí tabákovému kouři; zavádí se úplný zákaz kouření a používání elektronických cigaret ve vnitřních prostorech restaurací, kaváren, barů apod.,
- zavádí povinnost pro provozovatele restaurací apod. nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější nápoj alkoholický o stejném objemu,
- stanoví další povinnosti pro provozovatele restaurací vedoucí k omezení dostupnosti alkoholu dětem a mládeži,
- rozšiřuje okruh kontrolních orgánů, zpřesňuje jejich působnosti s cílem zefektivnit kontrolní činnost.
Do zákona je rovněž transponována část směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 14/40/EU, tzv. tabáková směrnice, která upravuje přeshraniční prodej tabákových výrobků a elektronických cigaret prostřednictvím prostředku komunikace na dálku.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo zdravotnictví (MZD). 
LRV doporučila další úpravy a zpracování stanoviska předsedy LRV pro projednání návrhu zákona vládou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X