Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

12. 3. 2015 18:16

Legislativní rada vlády schválila novelu zákona o branné povinnosti

Ve čtvrtek 12. března 2015 se na Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. K projednání měla šest bodů:

- návrh zákona o službě vojáků v záloze, návrh zákona o branné povinnosti a jejím zajišťování a návrh zákona o podpoře sportu schválila.
- návrh zákona o evidenci odborových organizací a organizací zaměstnavatelů doporučila vládě neschválit.
- projednávání návrhu zákona o statusu veřejné prospěšnosti a o změně školského zákona přerušila.
- u novely trestního řádu a trestního zákoníku nabídla vládě dvě varianty postupu.

 

Návrh zákona o evidenci odborových organizací a organizací zaměstnavatelů a o změně zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob:
Návrh zákona převádí agendu spojenou s evidencí odborových a zaměstnavatelských organizací z rejstříkových soudů na MPSV. Cílem této změny je zejména zjednodušení stávajícího postupu při evidenci organizací, který by odpovídal požadavkům mezinárodní právní úpravy, kterou je Česká republika vázána, sjednocení evidence u jednoho centrálního orgánu a především zrychlení postupu při zápisech vzniku, změny i zániku organizací. Návrh zákona byl připraven na základě požadavku sociálních partnerů, kteří opakovaně vyjádřili zásadní nespokojenost se stávající úpravou obsaženou v zákoně č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. 
Předkladatelem zákona je Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).
LRV doporučila vládě tento zákon neschválit.

 

Návrh zákona o statusu veřejné prospěšnosti a o změně zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů:
Cílem návrhu zákona je zvýšit transparentnost a důvěryhodnost neziskového sektoru. Status veřejné prospěšnosti by měl sloužit jako záruka, že příslušná právnická osoba splňuje dostatečné podmínky ohledně své činnosti, osob ji ovlivňujících a svého hospodaření, aby opravdu reálně sloužila veřejně prospěšnému účelu. Považuje se proto za vhodné, aby veřejně prospěšné instituce dostaly určité benefity poskytované z veřejných prostředků, zejména daňové výhody, popř. osvobození od určitých poplatků.  Součástí návrhu zákona je i návrh na změnu školského zákona. Cílem novely je přizpůsobit úpravu školského zákona navrhované úpravě zákona o statusu veřejné prospěšnosti – zejména umožnit soukromým školám zřízení kontrolního orgánu a dále umožnit zápis statusu veřejné prospěšnosti do školského rejstříku.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo spravedlnosti (MSP).
LRV projednávání tohoto zákona přerušila.

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů:
Předložená novela trestního řádu a trestního zákoníku sleduje tři základní cíle. Prvním z nich je snaha o motivaci subjektů k oznamování případů pasivní korupce. Má-li být rozhodnuto o beztrestnosti uplácející osoby, musí tato osoba splnit zákonem stanovené podmínky – zejména musí protiprávní jednání bezodkladně oznámit orgánům činným v trestním řízení a dále spolupracovat s nimi. Druhým cílem je snaha reagovat na změny provedené na ústavní úrovni, které spočívají v omezení trestněprávní imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu, a to na dobu trvání mandátu poslance nebo senátora či po dobu výkonu funkce soudce Ústavního soudu. Třetím cílem pak je zavedení trestnosti přípravy u trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo spravedlnosti (MSP).
LRV doporučila vládě 2 varianty:
a) neschválit (s odkazem na obecné připomínky)
b) schválit ve znění stanoviska LRV

 

Návrh zákona o službě vojáků v záloze:
Účelem návrhu zákona je vytvořit zákonný rámec pro průběh vojenské činné služby vojáků v záloze. Koncepčně návrh vychází z vládou schválených dokumentů Bílá kniha o obraně, Koncepce mobilizace ozbrojených sil České republiky a Koncepce aktivní zálohy ozbrojených sil České republiky.
Nový zákon bude upravovat průběh služby vojáků v povinné záloze v rámci dobrovolných vojenských cvičení, povinných vojenských cvičení a služby v operačním nasazení a průběh služby vojáků v aktivní záloze v rámci pravidelných vojenských cvičení, dobrovolných vojenských cvičení, povinných vojenských cvičení a služby v operačním nasazení.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo obrany (MO).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování, ve znění pozdějších předpisů, a související zákony:
Hlavním cílem návrhu zákona je umožnit ozbrojeným silám efektivně plánovat své eventuální rozvinutí na válečné počty. Armáda za tímto účelem potřebuje ověřit zdravotní a fyzický stav populace schopné vykonávat vojenskou činnou službu. Návrh zákona k naplnění tohoto účelu navrhuje zavést povinné odvodní řízení v době míru pro občany, a to muže i ženy, kteří po nabytí účinnosti zákona dovrší 18 let.  Návrh zákona dále rozšiřuje možnosti občana dobrovolně se připravovat k obraně státu, a to zejména zavedením institutu dobrovolného vojenského cvičení, jehož se bude moci účastnit každý zdravotně způsobilý občan mající zájem o vojenský výcvik.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo obrany (MO).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.
 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony:
Cílem návrhu je zvýšit transparentnost poskytování podpory sportu z veřejných prostředků. Navrhovaná právní úprava zachovává stávající institucionální strukturu podpory sportu ze státního rozpočtu a blíže specifikuje oblasti, na něž podporu ze státního rozpočtu v oblasti sportu lze poskytnout. Podstatným prvkem navrhované právní úpravy je strategické řízení podpory sportu. Zákon přináší nové vymezení koncepčních dokumentů v oblasti sportu jak na celostátní úrovni, tak na úrovni územní samosprávy.
Předkladatelem zákona je Ministerstvo školství‚ mládeže a tělovýchovy (MŠMT).
LRV doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X