Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

25. 8. 2016 18:59

Legislativní rada vlády schválila věcný záměr zákona o státem zajištěné právní pomoci

Ve čtvrtek 25. srpna 2016 se v budově Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání čtyři body. Z toho:

Schválila:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony,
- návrh věcného záměru zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozšířením státem zajištěné právní pomoci,
návrh zákona, kterým se mění zákon č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony,


Přerušila:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.
 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony:
Účelem novely je zejména dosažení změn právní úpravy reflektujících vývoj technologií a požadavky judikatury. Návrh zákona napravuje nedostatky, které komplikují aplikační praxi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a zavádí definice, jejichž absence způsobuje regulační problémy, například v případě právních termínů „politické obchodní sdělení“, „pořad pro děti“ apod.
V souladu se závazkem vlády z Koaliční smlouvy se návrhem zákona zavádí systém jednotného označování televizních pořadů z hlediska jejich vhodnosti pro děti a mladistvé a charakteru obsahu (tzv. labelling). Zpřesňuje se rovněž právní úprava zpřístupňování televizních pořadů pro osoby se sluchovým nebo zrakovým postižením.
Za účelem zajištění řádného plnění závazků, které pro Českou republiku vyplývají ze směrnice Evropského parlamentu se navrhuje vypustit ze zákona ustanovení, které upravuje možnost odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jako celku předsedou vlády na návrh Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Do návrhu zákona je dále zapracována nová právní úprava transparentnosti vlastnických vztahů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, která Radě pro rozhlasové a televizní vysílání zajišťuje přístup k relevantním aktuálním údajům o vlastnické struktuře a o skutečných majitelích provozovatelů vysílání, kteří jsou právnickými osobami. Účelem této úpravy je umožnit Radě pro rozhlasové a televizní vysílání řádný výkon její působnosti v oblasti dohledu na zachovávání plurality informací v rozhlasovém a televizním vysílání.
Návrh zákona obsahuje ještě změny zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, a zákona č. 132/2010 Sb., o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, které souvisejí s novelizovanou právní úpravou zpřístupňování televizních pořadů osobám se sluchovým nebo zrakovým postižením, a také změnu zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, zpracovanou ve spolupráci s Ministerstvem financí, kterou se zvyšují správní poplatky za úkony v řízení vedeném Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.
Zákon předkládá Ministerstvo kultury (MK).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

 

Návrh věcného záměru zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozšířením státem zajištěné právní pomoci:
Věcný záměr předpokládá doplnění a rozšíření státem zajištěné právní pomoci do oblastí, ve kterých se v současnosti státem zajištěná právní pomoc nerealizuje – nově by tedy měla být upravena státem zajištěná právní pomoc poskytovaná mimo řízení před orgány veřejné moci, ve správním řízení a řízení před Ústavním soudem. Právní pomoc mimo řízení před orgány veřejné moci by měla spočívat v udělování právních porad. Jednalo by se o ústní porady informačního charakteru. Právní porady v systému státem zajištěné právní pomoci budou oprávněni poskytovat pouze advokáti a zákonem stanoveným časovým rozsahem bude maximálně 120 minut za rok. Nejkratší časový úsek se navrhuje v délce 30 minut. Na financování právních porad by se částečně podíleli samotní žadatelé formou regulační náhrady. Odměna advokáta bude hrazena státem.
Zajištění právní pomoci ve správním řízení se navrhuje zabezpečit skrze mechanismus ustanovení § 18 zákona o advokacii. V případě, že by Česká advokátní komora napříště určila advokáta pro poskytnutí právní služby ve správním řízení, náklady na zastoupení by hradil stát. Zajištění právní pomoci ve správním řízení bude realizováno prostřednictvím současného systému určování advokátů Českou advokátní komorou s tím rozdílem, že finanční zatížení by nenesl určený advokát, případně Česká advokátní komora, nýbrž by byly právní služby určeného advokáta hrazeny státem.
Zákon předkládá spravedlnosti (MSP).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.


Návrh zákona, kterým se mění zákon č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony: 
Novela kromě zákona o územním plánování a stavebním řádu mění i dalších 44 souvisejících právních předpisů. Novela stavebního zákona přináší zefektivnění povolovacích řízení, jejich zkrácení a současně i zavádí možnost pouze jednoho povolovacího řízení - tzv. společné řízení.
Změny provedené ve stavebním zákoně jsou promítnuté i do dalších souvisejících zákonů.  Rozsáhlejší změny jsou provedeny v zákoně o posuzování vlivů na životní prostředí a v zákoně o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, kde jsou změny vyvolané nutností upravit v právním řádu výkon působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu ke koordinaci procesů povolování projektů společného zájmu podle nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví hlavní směry transevropské sítě.
 Zákon předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony:
Jedná se o transpoziční novelu zákona. Nad rámec transpozice je navrhována změna pravidel umožňujících vstup a pobyt cizinců za účelem podnikání a posílení odchylek od úpravy správního řádu. Do zákona budou zapracována nová pobytová oprávnění, s jejichž zavedením počítají směrnice Evropské unie, které je Česká republika povinna promítnout do svého právního řádu. Konkrétně jde o oprávnění k pobytu pro sezónní pracovníky v odvětvích zemědělství, zahradnictví a cestovní ruch a dále pro zaměstnance, kteří budou převáděni v rámci jedné společnosti nebo jednoho koncernu na pracovní místo v České republice. Podmínkou je, že na území České republiky budou tito převedení zaměstnanci působit na pozici manažera, specialisty nebo zaměstnaného stážisty.
Postavení významných zahraničních investorů při vstupu na území České republiky usnadní nově navrhované povolení k dlouhodobému pobytu „karta zahraničního investora“. Podnikatel, případně člen statutárního orgánu podnikatele, který hodlá na území České republiky uskutečnit významnou investici, bude oprávněn žádat o povolení k dlouhodobému pobytu až na 2 roky, aniž by před tím musel být držitelem dlouhodobého víza za účelem podnikání.
Zákon předkládá Ministerstvo vnitra (MV).
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X