Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 7. 2015 21:12

Legislativní rada vlády schválila všechny čtyři návrhy zákonů, včetně soustavy zákonů o hazardu

Ve čtvrtek 16. července 2015 se na Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání čtyři návrhy zákonů, všechny přijala.

Jsou to:
návrh zákona o hazardních hrách,
- návrh zákona o dani z hazardních her,
- změnový zákon k oběma zákonům o hazardu,
- návrh zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh.

Návrh zákona o hazardních hrách:
Tento zcela nový právní předpis představuje komplexní právní úpravu provozování hazardních her, včetně jejich provozování prostřednictvím internetu, a regulaci prostředí hazardních her ze strany státu a obcí. Předkládaný zákon nezakazuje provozování hazardních her. Místo toho zavádí řadu institutů za účelem důkladné kontroly limitů jejich provozování, včetně přísnějších sankcí za nedodržení zákonných požadavků. Svým zaměřením tak přináší právní úpravu, která přispívá k prevenci vzniku patologických jevů spojených s hazardními hrami a posiluje postavení státu a obcí při kontrole jeho dodržování. Předkladatel zákona si táž klade za cíl zajistit lepší ochranu jednotlivých sázejících a především zamezení účasti mladistvých na hazardních hrách.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona o dani z hazardních her:
Základními cíli nové právní úpravy jsou navýšení příjmů státního rozpočtu a omezení škodlivých společenských důsledků, které s sebou provozování hazardních her nese. Navrhované sazby daně z hazardních her pro jednotlivé dílčí základy daně z hazardních her jsou vyšší než sazby stávajícího odvodu z loterií a jiných podobných her. Nejvyšší sazba daně z hazardních her činí 35 % a bude aplikována na dílčí základ daně z technické hry. Nově se zavádí minimální daň z technické hry, která s ohledem na rozvoj internetových hazardních her nahrazuje dosavadní pevnou část dílčího odvodu s tím, že její výše je téměř dvojnásobná oproti stávající pevné části odvodu. Sazba ve výši 30 % se navrhuje pro dílčí základ daně z živých her, loterií a bing. Nejnižší sazbou daně z hazardních her ve výši 25 % jsou zatíženy dílčí základy daně z kursových sázek, totalizátorových her, turnajů malého rozsahu a tombol (s herní jistinou převyšující 75 000 Kč).
Předpokládá se dodatečný výnos daně z hazardních her ve výši cca 2,7 až 3,2 mld. Kč oproti stávajícím příjmům.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF).  
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.


Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o hazardních hrách a zákona o dani z hazardních her:
Návrh doplňuje předložené návrhy zákonů o hazardních hrách a spolu pak tvoří jeden celek nové komplexní právní úpravy trhu s hazardními hrami. Změny obsažené v návrhu reagují rovněž na otevření trhu s hazardními hrami subjektům se sídlem v zahraničí a na rostoucí využívání internetu v této oblasti.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh:
Důvodem vzniku zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh je zajištění řádné implementace nových právních předpisů Evropské unie, které budou uplatňovány v rámci jednotného evropského trhu podle zásad nového legislativního rámce (NLF – new legislative framework).
Zákon se vztahuje ke stanoveným výrobkům, tedy výrobkům, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost osob, majetek nebo životní prostředí, popřípadě jiný veřejný zájem.  Má u nich být před uvedením na trh posouzena shoda s požadavky, obsaženými v právních předpisech. Od úpravy se očekává uvedení opatření k ochraně trhu před stanovenými výrobky do souladu s pravidly nového legislativního rámce. Splnění harmonizovaných technických požadavků je podmínkou pro volný pohyb výrobků na jednotném evropském trhu.
Zákon předkládá Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ČR.
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X