Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

22. 9. 2014 9:46

Ministr Dienstbier oceňuje přátelský fotbalový zápas romského mužstva s členy ambasád

V neděli 21. září 2014  zahájila velvyslankyně Švédska v ČR Annika Jagander v 11 hodin dopoledne čestným výkopem přátelský fotbalový zápas mezi fotbalovým klubem FK Roma Junior Děčín a FC Embassies Praha - družstvem složeným ze zahraničních diplomatů a zaměstnanců velvyslanectví.

Iniciátorem celé akce byla právě ambasáda Švédska. Zápas se uskutečnil jako reakce na to, že některé týmy na Děčínsku odmítají proti mužstvu složenému převážně z Romů v okresní III. třídě nastupovat. Hráči z ambasád měli trička s nápisem Dáváme rasismu červenou kartu. Švédská velvyslankyně doufá, že utkání přispěje k tomu, aby se situace v děčínské soutěži stabilizovala.

Fotbalovy zapas FK Roma Junior s cleny zahr. ambasad

Za tým FC Embassies na děčínském fotbalovém stadionu nastoupili zástupci velvyslanectví Švédska, Dánska, Estonska, Finska, Litvy, Norska, Spojených států amerických a Velké Británie. Zájem byl tak velký, že by diplomaté a zaměstnanci zmíněných ambasád dali dohromady několik jedenáctek.

Ministr pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiří Dienstbier oceňuje reakci zaměstnanců ambasád, kteří se rozhodli podpořit fotbalový tým romských fotbalistů a pomoci sbližovat lidi různých etnik a rozvíjet tak porozumění a toleranci.

Zápasu přihlíželo zhruba dvě stovky diváků. Dramatické utkání skončilo 5:5. O vítězi utkání nakonec rozhodly až penalty, po kterých diplomaté vyhráli 6:5. O konečné skóre však vůbec nešlo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X