Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 7. 2016 16:29

Ministr Dienstbier se sešel s představiteli Romů na pracovní poradě

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se dnes v Hrzánském paláci setkal s představiteli romské občanské společnosti a zástupci širší romské veřejnosti.

Ministr Dienstbier pozval představitele Romů k pracovní  diskuzi nad vládními opatřeními v oblasti romské integrace a sociálním začleňováním. Hlavními tématy diskuze byly implementace Strategie romské integrace do roku 2020 a Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016-2020 z místního pohledu, tzn. z pohledu těch, kterých se to přímo týká.

Účastníci setkání se také zabývali přípravou zákona o sociálním podnikání a překážkám v oblasti standardního bydlení.

Ministr Dienstbier se sešel s představiteli Romů na pracovní poradě

Ministr Dienstbier ve svém vystoupení vytkl jako priority návrh zákona o sociálním bydlení a návrh zákona o sociálním podnikání. První jako významný nástroj integrace a likvidace sociálně vyloučených lokalit, druhý jako nástroj podpory zaměstnanosti ve strukturálně poškozených regionech.

"Při nástupu do vlády jsme zjistili, že na přípravě zákona o sociálním bydlení nebylo odpracováno nic. Pod dvou letech máme dohodu na rozdělení kompetencí mezi rezorty i paragrafovaný návrh zákona, který za pár dní půjde do vnitřního připomínkového řízení na ministerstvu práce a sociálních věcí," řekl mimo jiné ministr Dienstbier.

"Pokud nebude zákon o sociálním bydlení v tomto volebním období schválen," doplnil také, "bude připraven ke schválení na začátku příštího volebního období, pokud bude jen trochu příznivá politická situace. Sám mám práci na tomto zákonu jako svou prioritu."

Z Úřadu vlády ČR byly kromě ministra Dienstbiera na akci přítomni David Beňák, zástupce náměstkyně ministra pro řízení Sekce pro lidská práva Martiny Štěpánkové,  Radek Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňování,  a Martin Martínek, vedoucí Oddělení kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Za romskou menšinu se zúčastnilo přes 50 hostů z celé ČR, mezi něž patřili významní romští představitelé, zástupci romských neziskových organizací a organizací implementující projekty zaměřené na komunitní práci a zástupci měst.

Právě přítomní zástupci romských organizací mimo jiné ocenili podporu vlády budování Památníku romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X