Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 1. 2016 13:14

Ministr Dienstbier uctil spolu s premiérem památku Jana Palacha na Václavském náměstí

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier spolu s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou dnes symbolicky uctili památku Jana Palacha.

Oba politici krátce po poledni položili kytici a zapálili svíčky u Pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce na Václavském náměstí.


"Myslím si, že jeho čin nám má trvale připomínat, že je potřeba pečovat o hodnoty jako je svoboda a demokracie a ochrana lidských práv, protože je možná někdy považujeme za příliš samozřejmé,“  řekl na pietním místě ministr Jiří Dienstbier.

Ministr Dienstbier uctil spolu s premiérem památku Jana Palacha na Václavském náměstí

 

 

 

 

 

 

 


Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se v lednu 1969 upálil na protest proti vývoji Československa po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. 

 Svůj čin vykonal 16. ledna 1969 na pražském Václavském náměstí u sochy knížete Václava. Dnes je tomu tedy přesně 47 let.

Na následky popálenin pak o tři dny později zemřel. Jeho pohřeb 25. ledna v Praze na Olšanských hřbitovech se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii.

V říjnu 1973 byly Palachovy ostatky na příkaz Státní bezpečnosti exhumovány, zpopelněny a uloženy na hřbitově v rodných Všetatech. Na původní místo na Olšanech byly za účasti prezidenta Václava Havla slavnostně vráceny až v roce 1990.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X