Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 11. 2015 11:38

Ministr Dienstbier zahájil konferenci o budoucnosti NNO v roce 2016

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier ve čtvrtek 5. listopadu zahájil konferenci s názvem Nestátní neziskové organizace (NNO) v roce 2016. Ministr Dienstbier přijal nad akcí, kterou pořádala Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS ČR), záštitu a přednesl úvodní řeč.

Nestátní neziskové organizace jsou pro vládu, byť si to ne každý její člen uvědomuje, velmi důležitým partnerem. Zajišťují celou řadu služeb, které stát není schopen sám zabezpečit. A to zejména v sociální oblasti.  Vláda proto vytvořila strategický materiál Státní politika vůči nestátním neziskovým organizacím na léta 2015 - 2020". Tento klíčový dokument vznikal v úzké spolupráci s Radou vlády pro nestátní neziskové organizace a s neziskovkami samotnými. Vládní kabinet ho přijal v červenci tohoto roku," uvedl min. Dienstbier ve svém úvodním projevu. 

Vláda se také cíleně snaží zlepšovat podmínky pro činnost neziskových organizací. Zmínil bych zejména změny ve finanční oblasti. Nově byla nastavena pravidla umožňující víceleté financování, což je pro řadu neziskovek velmi podstatná věc. Dále se mi ve vládě podařilo - po střetu s ministrem financí - prosadit nulové kofinancování pro některé projekty a aktivity, které zajišťují NNO. Cílem bylo, aby neziskové organizace měly snažší přístup k evropským penězům, což se nakonec podařilo," připomněl ministr Dienstbier při svém úvodním vystoupení.

Ministr Dienstbier zahájil konferenci o budoucnosti NNO v roce 2016

Akce se zúčastnili zástupci státu, jednotlivých neziskových organizací, odborníci a další politici. Kromě ministra Dienstbiera konferenci zaštítil i místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek. Účastníky jednání přišel pozdravit i Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Cílem konference bylo prodiskutovat aktuální témata v oblasti neziskového sektoru, tj. aktuální situaci v neziskovém sektoru, výhled na další období, vize, záměry, očekávané změny a rizika.

Účastníci jednání probrali zejména stav aktuální legislativy (zákon o statusu veřejné prospěšnosti, zákon o elektronické evidenci tržeb, novela zákona o dani z příjmů, připravované novely účetní vyhlášky). Zabývali se i přínosem evropských projektů pro neziskové organizace.

Diskutovalo se též o etice fundraisingových kampaní a došlo i na hodnocení spolehlivosti neziskových organizací v ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X