Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 4. 2016 14:11

Ministr Dienstbier zastupoval ČR na státním pohřbu H. D. Genschera

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier v neděli 17. dubna 2016 oficiálně zastupoval Českou republiku na státním pohřbu exministra zahraničních věcí Spolkové republiky a jejího dlouholetého vicekancléře Hanse Dietricha Genschera. Ten zemřel ve věku 89 let letos 1. dubna.

Státního aktu se v bývalém zasedacím sálu Spolkového sněmu ve World Conference Center v Bonnu zúčastnil společně s osmi stovkami osobností veřejného a politického života nejen ze Spolkové republiky.

Ministr Dienstbier zastupoval ČR na státním pohřbu H. D. Genschera.

Ve smutečních projevech spolkového prezidenta Joachima Gaucka, exministra zahraničních věcí z let 1992–1998 Klause Kinkela a exministra zahraničních věcí USA z let 1989–1992 Jamese Bakera byl zdůrazňován podíl H. D. Genschera na mírovém sjednocení Německa a Evropy po konci studené války.

Opakovaně byl vyzdvižen i význam Pařížské charty pro novou Evropu pro mírové uspořádání Evropy na počátku devadesátých let. Odpor k válce a úsilí o mír podle řečníků vyplývalo u Genschera z osobní zkušenosti z bojů za druhé světové války.

„H. D. Genscher“, podle ministra Dienstbiera, „patřil ke generaci státníků, kteří překonali rozdělení Evropy, strhávali zdi a ploty z ostnatého drátu, a to i symbolicky v myšlení Evropanů. Přestřižení železné opony na československo-německé hranici H. D. Genscherem a mým otcem bylo symbolickým okamžikem této dějinné změny. Společný prožitek mezi nimi vytvořil celoživotní přátelství. Odkaz osobnosti, jakou byl H. D. Genscher, bychom si i v našem vlastním zájmu měli trvale připomínat. Pro mě bude trvalou připomínkou i kousek ostnatého drátu, který mi táta tehdy přivezl.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X