Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 11. 2015 12:12

Ministr Jiří Dienstbier diskutoval se zástupci českých firem o diverzitě

V pátek 6. listopadu se v budově Úřadu vlády uskutečnilo setkání ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu k otázkám diverzity ve vedení firem v České republice. Setkání koordinovala nezisková organizace Byznys pro společnost v rámci projektu Diverzita+ Bereme ženy na palubu.

Kulatý stůl s platformou Byznys pro společnost

 

Zástupci předních společností, např. Pivovarů Staropramen, Škody Auto, KPMG nebo Skupiny ČEZ, diskutovali s ministrem Dienstbierem o překážkách, které brání vyšší míře zastoupení žen ve vedení obchodních společností. K hlavním identifikovaným problémům patří nedostatek míst ve školkách a absence jeslí, nemožnost čerpat kratší rodičovskou dovolenou, nízká míra účasti mužů na péči o děti, stejně tak jako přetrvávající sebepodceňování ze strany žen. 

Všechny dnes zúčastněné  firmy aktivně uplatňují společenskou odpovědnost a připojily se k tzv. Evropské chartě diverzity, která je zavazuje rozvíjet všeobecně tolerantní prostředí. Jejich představitelé tak mohli ministrovi představit opatření, která uplatňují, aby podpořili diverzitu a vyšší zastoupení žen ve vedení.

Ze setkání vyplynula důležitost společné diskuse státní správy a obchodních společností, která by přispěla k výměně příkladů dobré praxe a motivovala firmy zavádět konkrétní opatření. Ministr Jiří Dienstbier přislíbil zahrnout zástupce obchodních společností do finalizace a naplňování Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, který je v současnosti jeho úřadem dokončován.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X