Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 9. 2015 13:53

Ministr Jiří Dienstbier na tiskové konferenci k novele zákona o registrovaném partnerství

Tiskovou konferenci k novele, která by měla umožnit, aby si partner či partnerka (nebiologický rodič) osvojili dítě svého registrovaného partnera dnes uspořádala Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) v novinářském atriu Poslanecké sněmovny.

Ministr Jiří Dienstbier na tiskové konferenci k novele zákona o registrovaném partnerství

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a lesbických žen vyrůstalo v Česku přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u "nesezdaných" párů.

Pokud návrh projde Poslaneckou sněmovnou, přestanou tyto děti žít v právní nejistotě a bez sociálních jistot (zastupování u lékaře, ve škole, sirotčí důchod, dědění v první linii atd.), které mají ostatní děti. Rodiče stejného pohlaví pak také získají v tomto ohledu rovnocenné postavení před zákonem.

„Bavíme se o adopci dětí, z nichž jeden rodič je biologický. O dětech, které stejně již v daných rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou oba rodiče zpravidla sice rovnocenní, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen. Kdyby třeba biologický rodič zahynul při autonehodě, jeho potomek půjde do ústavu,“ vysvětluje důvody své účasti na tiskové konferenci ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. 

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/215411058060918 (od 35. min)

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X