Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

4. 12. 2014 15:01

Ministru Jiřímu Dienstbierovi předaly neziskové organizace oficiální poděkování za podporu a osobní přínos k občanské společnosti

Fórum Dárců uspořádalo 2. prosince v prostorách Era Svět tradičně Dárcovský summit, letos na téma „Byznys a charita - pomoc jako nedílná součást života".

Expertní dobrovolnictví a zapojení do občanské společnosti; zkušenosti a trendy se staly hlavním směrem, o němž pozvaní experti z neziskového i komerčního sektoru diskutovali. Patří charita do byznysu a naopak? Jedná se o dva protichůdné pojmy anebo mají něco, co je spojuje? Co mohou manažeři z komerčního sektoru udělat pro společnost a dělají to? Změnila se nějak situace oproti předchozím letům? Nebo jsou ti, kteří se zajímají o pomoc ostatním spíš výjimkou? Otázky, na které hledali odpověď Tomáš Sedláček z ČSOB, Radek Hovorka z IBM, Pavel Závitkovský z KPMG, Petra Mašínová z Newton Media, Klára Šplíchalová z Fóra dárců a řada dalších. Debatu celý den moderovala novinářka Petra Horáková z Hospodářských novin, která se tématům spojeným s neziskovou sférou dlouhodobě věnuje.

Dárcovskému summitu udělili záštitu předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Posledně jmenovaný, do jehož gesce fungování nevládního sektoru patří, navíc převzal z rukou předsedkyně Fóra Dárců Kláry Šplíchalové oficiální „Poděkování 2014“ a to za dlouhodobou podporu a osobní přínos k rozvoji občanské společnosti a veřejně prospěšných organizací.

„Ocenění si velmi vážím, doufám, že se mi v této věci i jako ministrovi, který má fungování nezisku na starosti, pár věcí již podařilo prosadit, například 0-5% kofinancování evropských projektů ze strany nevládních organizací, což by je mělo ušetřit mnohých problémů při povinnosti vyššího podílu, stejně jako víceleté financování v případě financí rozdělovaných jednotlivými resorty. Věřím, že se co nejdříve promítnou do praxe tak, aby usnadnily život organizacím a v nich pracujícím lidem, jež často v nelehkých podmínkách vykonávají velmi potřebnou práci, často za stát a toho je nutné si vážit a hledat cesty a způsoby, jak jim existenci usnadnit“, řekl ministr Dienstbier.

Poděkování ministru Jiřímu Dienstbierovi od neziskových organizací

Fórum dárců je jediné celorepublikové sdružení zastřešující dárce v České republice. Na budování a rozvoji prostředí pro dárcovství pracuje úspěšně již více než 14 let. Při Fóru dárců se vyprofilovala Asociace nadací, Asociace nadačních fondů a Asociace firemních nadací a fondů, které sdružují celkem 66 členů.

Mezi projekty Fóra dárců patří například DMS - dárcovská SMS, jejímž prostřednictvím přispěli dárci po dobu 6 let fungování této služby již více než 250 milionů korun. Nadstavbou dárcovských SMS je portál darujspravne.cz, který umožňuje všem dárcům jednoduše si vybrat z prověřených veřejně prospěšných projektů a přispět na jejich podporu.

Fórum dárců je jedním ze zakládajících členů platformy pro odpovědné dárcovství Byznys pro společnost Tato platforma rozvíjí společenskou odpovědnost firem a jejich roli ve společnosti. Jejím záměrem je mobilizovat a motivovat firmy a další klíčové instituce pro společenské otázky, odpovědné podnikání a rozvoj kvality života ve společnosti.

Fórum dárců se rovněž aktivně účastní legislativních procesů směřujících k prosazování zlepšení podmínek pro dárcovství a rozvoje veřejně prospěšných aktivit v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X