Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 11. 2014 17:02

Seminář ke zprávě „Sociální podmínky otcovství v České republice“

Ve středu 19. listopadu se v Hrzánském paláci uskutečnil seminář pořádaný při příležitosti představení zprávy s názvem „Sociální podmínky otcovství v České republice“. Zprávu vypracovala Pracovní skupina muži a rovnost žen a mužů fungující od roku 2012 při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Zpráva o sociálních podmínkách otcovství je prvním textem svého druhu, který Pracovní skupina muži a rovnost žen a mužů vytvořila. Zpráva mapuje postavení otců v české společnosti, včetně přesahů do zahraničí i historického exkurzu. Na semináři ji podrobně představili její autoři a autorky. Konkrétně se zaměřili na české otcovství v mezinárodním srovnání, generační pohled a současný stav otcovství, výzkumy a kampaně realizované v ČR, a také na otcovství v kontextu rovnosti žen a mužů.

Zásadním výstupem semináře potom bylo představení závěrů a doporučení, ať již všeobecných, či směrovaných konkrétním resortům. K těm patřila například doporučení Ministerstvu práce a sociálních věcí podpořit institut otcovské dovolené, či doporučení Ministerstvu financí zavést daňová zvýhodnění pro rodiče, kteří sdílejí péči o své děti v rámci rodičovské (například po vzoru Švédska).

„Opatření navržená ve zprávě jsou v souladu se směřováním Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014-2020, kterou dne 12. listopadu 2014 na svém jednání schválila vláda ČR, a která se stala prvním rámcovým strategickým dokumentem v oblasti politiky genderové rovnosti,“ okomentoval ministr Jiří Dienstbier.

Jak shrnuli členové a členky Pracovní skupiny závěrem, zpráva ukazuje, že míra zapojení mužů do péče o děti je i přes zanedbatelný nárůst stále nízká, což vyplývá do značné míry z podmínek daných společensky.

S odkazem na zprávu předseda Pracovní skupiny Martin Jára zdůraznil, že „státní podpora rovnosti žen a mužů vede k oboustranně výhodnému uspořádání, ve kterém mají ženy i muži větší možnosti volby svých rolí ve vztahu k rodičovství, péči o své blízké a výdělečné činnosti. Kromě spokojenosti a lepší situace jednotlivců takové podmínky přinášejí i celospolečenské výhody - větší míru zaměstnanosti a sociální stability a také větší daňové příjmy státu. K tomu přispívá i podpora aktivního otcovství formou nastavení rodinných politik státu tak, aby legislativní podmínky zvyšovaly zájem mužů o péči o děti, dále pak zvyšování prestiže otcovství prostřednictvím kampaní, vzdělávání otců malých dětí a zavádění dalších motivačních nástrojů.“

Zpráva: Sociální podmínky otcovství v ČR - ke stažení


Kontaktní osoba:
Lucia Zachariášová
vedoucí Oddělení rovnosti žen a mužů
Sekce pro lidská práva
Tel.:+420 296 153 535
Mobil: +420 777 467 571
E-mail: lucie.zachariasova@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X