Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

2. 6. 2014 17:32

Starostové z České a Slovenské republiky představili dobré praxe v sociálním začleňování

V Lichtenštejnském paláci se dnes sešli starostové z České a Slovenské republiky, kteří mají zkušenosti se začleňováním sociálně vyloučených obyvatel svých obcí. Jednodenní konferenci pod záštitou ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera společně uspořádaly Velvyslanectví USA v ČR, Agentura pro sociální začleňování a sdružení Romea.

Tato vláda se chce důsledně zabývat sociálním vyloučením a možnostmi, jak pomoci lidem žijícím uvnitř i v blízkosti takovýchto míst. Viděl jsem v terénu, jaké důsledky posouvání problému přináší několika generacím. Je nutné zamezit obchodu s chudobou, předražené ubytovny nahradit sociálním bydlením. Každá výměna příkladů dobré praxe je vítána, proto tuto akci velmi podporuji,“ hodnotí přínos semináře ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier

Všude na světě jsou etnické, náboženské a jiné menšiny vystaveny každý den diskriminaci, pronásledování a urážkám. Vyčlenění má mnoho forem a jsem velmi rád, že účastníci této konference rozumí výzvám, které toto vyčlenění přináší. Oceňuji také jejich úsilí spolupracovat na vytvoření prostředí, které je sociálně inkluzivní,“ řekl charge d’affaires Velvyslanectví USA v ČR Steven Kashkett.

Výměna zkušeností a prezentace úspěšných postupů při začleňování sociálně vyloučených obyvatel, které v drtivé většině tvoří Romové, jsou v době zesílených protiromských nálad velmi důležité. Je třeba ukazovat místa, kde se díky spolupráci klíčových subjektů podařilo vzájemné soužití zlepšit a zajistit, tak všem obyvatelům bez rozdílu národnosti a sociálního postavení kvalitnější životní podmínky. Ostatním to pak umožní aplikovat úspěšné projekty v místech, kde je situace špatná,“ uvedl Zdeněk Ryšavý, ředitel ROMEA, o. p. s.

Úvodní panel byl věnován situaci v České republice. Se svými zkušenostmi a osvědčenými postupy se podělili například starostka severočeských Obrnic Drahomíra Miklošová, vedoucí sociálního odboru města Kadaň Tomáš Mědílek, místostarosta města Ralsko Oto Váradi nebo vedoucí sociálního odboru Prahy 14 David Beňák.

V odpoledním panelu vystoupili zástupci slovenských měst, mezi nimi například starosta města Kojatice Anton Aštary, které ve spolupráci se slovenskou pobočkou společnosti Člověk v tísni zajišťuje komunitní bydlení a nebo vedoucí sociálního odboru obce Dolný Kubín Jozef Gruchalák. Tato obec dlouhodobě účinně pracuje se systémem prostupného bydlení.

Odpolední části se zúčastnila rovněž ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která se jako její stranický kolega dopoledne Jiří Dienstbier zaměřila ve svém vystoupení na konkrétní kroky, které chce a může učinit tato vláda při pomoci lidem i vedení měst a obcí, které jsou sociálním vyloučením postiženi nejvíce.

Závěrečný panel dnešního semináře se týkal oblasti inkluzivního vzdělávání. O své zkušenosti se podělil ředitel základní školy v Poběžovicích Vladimír Foist a ředitel organizace eduRoma Slovensko Vlado Rafael.

Více informací

Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování, tel.: 777 787 974

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X