Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

7. 1. 2015 19:40

Vláda projednala dva poslanecké návrhy zákonů

Na dnešním jednání vlády předložil ministr pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiří Dienstbier k projednání dva materiály.

Prvním z bodů byl návrh poslanců Jitky Chalánkové, Marka Bendy, Niny Novákové, Augustina Karla Andrleho Sylora, Víta Kaňkovského a Martina Komárka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, a některé další zákony (sněmovní tisk č. 371). Návrh zákona mění zákon č. 373/2011 Sb. tak, že zakládá povinnost evidovat osobní údaje anonymních dárců zárodečných buněk v rámci dodatku knihy narozených Matričního úřadu, s možností sdělení těchto údajů dětem narozeným s využitím tohoto genetického materiálu.

Nicméně návrh zákona vykazuje celou řadu formálních, legislativně technických a terminologických nedostatků. Současně jsou části navrhovaného zákona v rozporu se směrnicemi EU, kterými je ČR vázána. Manželství osob, jejichž biologická příbuznost je dána umělým oplodněním s pomocí zárodečných buněk anonymních dárců, je jistě jev nežádoucí. Současně je riziko příbuzenských sňatků zapříčiněných asistovanou reprodukcí zcela minimální. Současně občanský zákoník navíc stanovuje naprosto jasná pravidla pro určení mateřství a otcovství. Návrh zákona byl z výše uvedených důvodů vládou zamítnut.

Druhým z materiálů byl návrh poslanců Jeronýma Tejce, Radka Vondráčka, Jiřího Junka, Marka Černocha a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád), ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 372). Tento návrh zákona má za cíl omezit možnost výkonu rozhodnutí nebo exekuce prodejem nemovité věci k vymožení peněžitého dluhu nepřevyšujícího 50 000 Kč, zrušit výkon rozhodnutí na pohledávku povinného z důchodového připojištění a zefektivnit soudní dohled nad exekutory.

Jako problematický aspekt návrhu zákona se jeví přesunutí dohledové pravomoci nad soudními exekutory na předsedy krajských soudů. A dále není zřejmé, jakým způsobem by podle návrhu zákona byli zjišťováni další věřitelé povinného v případě, kdy nebude možno vést výkon rozhodnutí nebo exekuci na jistinu, které nepřesahuje částku 50 000 Kč. Vláda přesto přijala k návrhu zákona souhlasné stanovisko.

V průběhu roku 2015 bude podle Plánu legislativních prací vlády předložen návrh komplexnější změny právní úpravy výkonu rozhodnutí a exekucí, v jejímž rámci bude řešena i problematika obsažená v předloženém poslaneckém návrhu zákona.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X